“Ενίσχυση της ελληνικής μελισσοκομίας λόγω των αρνητικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και του αυξημένου κόστους παραγωγής”
Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά την ενίσχυση των μελισσοκόμων που αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα λόγω της ξηρασίας και την αύξηση του κόστους ενέργειας.Αναλυτικά η ερώτηση:«Στην Ελλάδα, η παραγωγή μελιού και άλλων προϊόντων μελισσοκομίας έχει μειωθεί άνω του 50% φέτος, όχι μόνο λόγω της σοβαρής ξηρασίας, αλλά και λόγω προβλημάτων ασθενειών και αλλόχθονων ειδών. Την ίδια ώρα, μεγάλες ποσότητες μελιού παραμένουν αδιάθετες. Αυτό συμβαίνει επειδή οι μεγάλες αλυσίδες λιανικής εισάγουν μέλι από τρίτες χώρες, σε τιμές πολύ χαμηλότερες από το κόστος παραγωγής στην Ελλάδα. Με αποτέλεσμα η μειωμένη ποσότητα που πωλείται, πωλείται σε τιμές που δεν καλύπτουν το κόστος ανά κιλό, το οποίο έχει εκτιναχθεί.Οι μελισσοκόμοι στην Ελλάδα και την ΕΕ αντιμετωπίζουν επομένως μια εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση, καθώς η αύξηση του κόστους συνοδεύεται από έλλειψη εσόδων και υποτίμηση της αξίας του προϊόντος τους.Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή: 1.Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει η Επιτροπή για τη σοβαρή κρίση στην αγορά μελιού και τη διασφάλιση της προέλευσης του μελιού;2.Σκοπεύει να παράσχει ειδική ενίσχυση στον τομέα της μελισσοκομίας για την αντιστάθμιση της μειωμένης παραγωγής και την αύξηση του κόστους ενέργειας;»
Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά την ενίσχυση των μελισσοκόμων που αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα λόγω της ξηρασίας και την αύξηση του κόστους ενέργειας.
Αναλυτικά η ερώτηση:
«Στην Ελλάδα, η παραγωγή μελιού και άλλων προϊόντων μελισσοκομίας έχει μειωθεί άνω του 50% φέτος, όχι μόνο λόγω της σοβαρής ξηρασίας, αλλά και λόγω προβλημάτων ασθενειών και αλλόχθονων ειδών. Την ίδια ώρα, μεγάλες ποσότητες μελιού παραμένουν αδιάθετες. Αυτό συμβαίνει επειδή οι μεγάλες αλυσίδες λιανικής εισάγουν μέλι από τρίτες χώρες, σε τιμές πολύ χαμηλότερες από το κόστος παραγωγής στην Ελλάδα. Με αποτέλεσμα η μειωμένη ποσότητα που πωλείται, πωλείται σε τιμές που δεν καλύπτουν το κόστος ανά κιλό, το οποίο έχει εκτιναχθεί.
Οι μελισσοκόμοι στην Ελλάδα και την ΕΕ αντιμετωπίζουν επομένως μια εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση, καθώς η αύξηση του κόστους συνοδεύεται από έλλειψη εσόδων και υποτίμηση της αξίας του προϊόντος τους.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
1.Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει η Επιτροπή για τη σοβαρή κρίση στην αγορά μελιού και τη διασφάλιση της προέλευσης του μελιού;
2.Σκοπεύει να παράσχει ειδική ενίσχυση στον τομέα της μελισσοκομίας για την αντιστάθμιση της μειωμένης παραγωγής και την αύξηση του κόστους ενέργειας;»