Εκεχειρία στη Γάζα: Εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων απ΄την κυβέρνηση Νετανιάχου – Αισιοδοξία στους συγγενείς των ομήρων

Το διαπραγματευτικό θρίλερ που εκτυλίχθηκε τα προηγούμενα 24ωρα μεταξύ Λωρίδας της Γάζας, Ισραήλ και Κατάρ,  φαίνεται πως οδεύει προς το τέλος του. Το Συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ επικύρωσε τη συμφωνία και εκκρεμεί το τελικό «πράσινο φως» από το διευρυμένο υπουργικό συμβούλιο. Την Κυριακή αναμένεται η έναρξη της εφαρμογής της συμφωνίας. Τότε, θα ξεκινήσει και το σταδιακό άνοιγμα των ... Περισσότερα www.ertnews.gr

Ιαν 17, 2025 - 19:30
 0  20
Εκεχειρία στη Γάζα: Εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων απ΄την κυβέρνηση Νετανιάχου – Αισιοδοξία στους συγγενείς των ομήρων
Israel Palestinians

Το διαπραγματευτικό θρίλερ που εκτυλίχθηκε τα προηγούμενα 24ωρα μεταξύ Λωρίδας της Γάζας, Ισραήλ και Κατάρ,  φαίνεται πως οδεύει προς το τέλος του. Το Συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ επικύρωσε τη συμφωνία και εκκρεμεί το τελικό «πράσινο φως» από το διευρυμένο υπουργικό συμβούλιο.

Την Κυριακή αναμένεται η έναρξη της εφαρμογής της συμφωνίας. Τότε, θα ξεκινήσει και το σταδιακό άνοιγμα των περασμάτων για να φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια στον θύλακα, ενώ παράλληλα θα εκκινήσει και η διαδικασία απελευθέρωσης των ομήρων, με τους συγγενείς να συγκεντρώνονται καθημερινά στο κέντρο του Τελ Αβίβ. 

Στο συμβούλιο ασφαλείας, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου φέρεται ότι είπε πως στην περίπτωση που δεν κυλήσουν όλα ομαλά και δεν τηρηθούν από την Χαμάς τα συμφωνηθέντα, τότε ενδέχεται να επιστρέψουν στις επιχειρήσεις. Και αυτό σύμφωνα με τον ισραηλινό πρωθυπουργό, το δέχονται και οι ΗΠΑ. Η κίνηση αυτή σύμφωνα με αναλυτές έχει κι έναν ακόμα ρόλο, να κάμψει όσο ήταν εφικτό, τις εσωτερικές αντιρρήσεις των δυο υπουργών που έχουν εκφραστεί αντίθετα σ’ ότι αφορά την συμφωνία που έχει επιτευχθεί με την παλαιστινιακή πλευρά.

Το διευρυμένο συμβούλιο ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί ή τουλάχιστον δεν υπάρχουν πληροφορίες για την εξέλιξη του, παρά το γεγονός ότι διπλωματικοί κύκλοι έλεγαν πως από την στιγμή όπου το συμβούλιο ασφαλείας εγκρίνει, το διευρυμένο συμβούλιο έχει τυπικό χαρακτήρα και μια διάρκεια των 30-40 λεπτών.

Το μεσημέρι του Σαββάτου, παρά το «ιερό» της ημέρας για τους Ισραηλίτες, θα μάθουν στο Τελ Αβιβ, περίπου στις 4 το απόγευμα, τα ονόματα των τριών πρώτων ομήρων που θα απελευθερώσει η Χαμάς την επόμενη μέρα.

Την Κυριακή στρατός, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και το τμήμα επικοινωνίας της κυβέρνησης είναι οι πρωταγωνιστές. Ο στρατός έχει ονομάσει αυτή την επιχείρηση επαναπατρισμού «φτερά ελευθερίας». Και ήδη σχεδιάζει τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύει να δράσει. Τα νοσοκομεία υποδοχής βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό, ενώ η επικοινωνιακή ομάδα έχει αναλάβει να διανύμει τις εικόνες της απελευθέρωσης.

Η προαναφερθείσα συμφωνία προβλέπει σε πρώτη φάση την απελευθέρωση 33 ομήρων που παραμένουν σε αιχμαλωσία στον παλαιστινιακό θύλακα, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση περίπου χιλίων Παλαιστινίων σε ισραηλινά κέντρα κράτησης.

Το οριστικό τέλος του πολέμου θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης.

ΟΗΕ: Άνευ προηγουμένου καταστροφές στην πρόσφατη ιστορία από τον πόλεμο στη Γάζα

Ο πόλεμος, που έχει προκαλέσει στη Λωρίδα της Γάζας καταστροφές «άνευ προηγουμένου στην πρόσφατη ιστορία», σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου 2023, με έναυσμα έφοδο άνευ προηγουμένου της Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας.

Είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 1.210 άνθρωποι στην ισραηλινή πλευρά, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα. Από τους 251 ανθρώπους που είχαν απαχθεί εκείνη την ημέρα, 94 παραμένουν στη Λωρίδα της Γάζας, πλην όμως 34 εξ αυτών έχουν κηρυχθεί νεκροί από τον στρατό.

Τουλάχιστον 46.788 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, έχασαν τη ζωή τους στις ευρείας κλίμακας ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις έκτοτε στον θύλακο, όπου η ανθρωπιστική κατάσταση χαρακτηρίζεται καταστροφική, κατά τα πιο πρόσφατα δεδομένα του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, που θεωρούνται αξιόπιστα από τον ΟΗΕ.

Πηγές: ΕΡΤNews, ΑΠΕ – ΜΠΕ | Αποστολή ΕΡΤNews – Ισραήλ: Γιώργος Σιδέρης

www.ertnews.gr