Δράμα: Πεζοπόρα «σχολικά λεωφορεία» στο 1ο νηπιαγωγείο Καλαμπακίου
Το 1ο νηπιαγωγείο στο Καλαμπάκι Δράμας, είναι και το πρώτο στη χώρα που εφαρμόζει το πρόγραμμα με το οποίο οι μικροί μαθητές σχηματίζουν ένα πεζοπόρο σχολικό λεωφορείο και κατά αυτόν τον τρόπο φτάνουν στο σχολείο. Η Κατερίνα Κοσμίδου, διευθύντρια του 1ου νηπιαγωγείου, μίλησε στην εκπομπή «Περίμετρο» της ΕΡΤ3 για αυτή την πρωτοβουλία και όσα «κερδίζουν» ... Περισσότερα www.ertnews.gr
Το 1ο νηπιαγωγείο στο Καλαμπάκι Δράμας, είναι και το πρώτο στη χώρα που εφαρμόζει το πρόγραμμα με το οποίο οι μικροί μαθητές σχηματίζουν ένα πεζοπόρο σχολικό λεωφορείο και κατά αυτόν τον τρόπο φτάνουν στο σχολείο.
Η Κατερίνα Κοσμίδου, διευθύντρια του 1ου νηπιαγωγείου, μίλησε στην εκπομπή «Περίμετρο» της ΕΡΤ3 για αυτή την πρωτοβουλία και όσα «κερδίζουν» τα παιδιά συμμετέχοντας σε αυτό τον πρωτότυπο τρόπο μετακίνησης.
«Φανταστείτε το σαν ένα κανονικό λεωφορείο, χωρίς ρόδες, αλλά με πόδια που κάνει μια συγκεκριμένη διαδρομή, συνοδευμένα πάντα τα παιδιά από τους γονείς τους. Περνούν από διάφορες στάσεις, παίρνουν τα επόμενα παιδιά και φτάνουν στο νηπιαγωγείο. Αναλαμβάνουν μόνοι τους τη μετακίνησή τους και αποκτούν τα παιδιά αυτοπεποίθηση και αυτονομία, μαθαίνουν να περπατούν σωστά στο δρόμο, σύμφωνα με τον ΚΟΚ, αποκτούν περιβαλλοντική συνείδηση, αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους. Οι κάτοικοι το έχουν στηρίξει το πρόγραμμα, προσέχουν στους δρόμους. Θα πρέπει να ευχαριστήσω τον καθηγητή Αλέξανδρο Νικήτα, μας έκανε την πρόταση, τη δεχθήκαμε, μας άρεσε, άρεσε και στους γονείς και τα παιδιά», όπως είπε.
Ο κ. Νικήτας, καθηγητής πανεπιστημίου στις βιώσιμες μεταφορές, εμπνευστής αυτής της ιδέας, μίλησε επίσης στην εκπομπή. «Είναι ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα κυκλοφοριακής αγωγής, που στόχο έχει με ελάχιστο κόστος και πολύ μεράκι από τους εμπλεκόμενους, να γίνει το περπάτημα, η συλλογικότητα, η αυτοεκπαίδευση. η αυτονομία. Η μαθησιακή συνέπεια και οικολογική συνείδηση κομμάτι αναπόσπαστο των σχολείων μας. Κάνουμε την καθημερινή ομαδική πεζοπορία, ένα αντίδοτο στην στην αμετροεπή και ρυπογόνο αυτοκίνηση που έχει γίνει μια εμμονή στη χώρα μας. Είναι ένα μικρό τοπικό θαύμα, βιώσιμης αστικής κινητικότητας. Εφαρμόζεται στην Ευρώπη στα σχολεία, έχουμε κάνει έρευνες στη Βρετανία. Εμείς που έχουμε καλό καιρό, είναι ευκαιρία να το βάλουμε στη ζωή μας. Ευχαριστούμε το εξαιρετικό διδακτικό προσωπικό, υπό την αιγίδα της διευθύντριας, κ.Κοσμίδου, το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων και τους ελπιδοφόρους μικρούς μαθητές μας. Μακάρι και άλλα σχολεία να ακολουθήσουν αυτό το πρόγραμμα».
Ρεπορτάζ: Τασούλα Κρητικού
www.ertnews.gr