Δήμος Αθηναίων: Ολοκληρώθηκε η 2η διαβούλευση για τη Μελέτη Φέρουσας Τουριστικής Ικανότητας της Αθήνας
Δήμος Αθηναίων: Παρουσιάστηκαν τα ευρήματα στους επαγγελματικούς και τουριστικούς φορείς της πόλης
Τη δεύτερη ανοιχτή διαβούλευση με θέμα το κρίσιμο ζήτημα της Φέρουσας Τουριστικής Ικανότητας του προορισμού της Αθήνας, πραγματοποίησε χθες το απόγευμα στο Δημαρχιακό Μέγαρο της πόλης, ο Δήμος Αθηναίων. Εκπρόσωποι των τριών φορέων που διεξάγουν την πολύμηνη Μελέτη, η Αναπτυξιακή Εταιρεία του Δήμου Αθηναίων, το Πανεπιστήμιο Πειραιά και το Τεχνικό Γραφείο «Γκοιμίσης και Συνεργάτες», παρουσίασαν τα σημαντικά ευρήματά της στους εκπροσώπους των επαγγελματικών και τουριστικών φορέων της πόλης, κερδίζοντας την αποδοχή για το εμπεριστατωμένο έργο που έχει υλοποιηθεί όλο αυτό το διάστημα σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Υπενθυμίζεται ότι το πολύ σημαντικό εγχείρημα αποσκοπεί στη βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα της πρωτεύουσας και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της. Μεταξύ άλλων υπολογίζει τους δείκτες φέρουσας ικανότητας του προορισμού, αναλύει τις τουριστικές ροές και τις δυναμικές των επτά δημοτικών κοινοτήτων και παρουσιάζει τις προκλήσεις που αναδεικνύονται με σκοπό την αποτελεσματική διαχείρισή του.
Στον χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Η Μελέτη για τη Φέρουσα Τουριστική Ικανότητα της Αθήνας άρχισε να εκπονείται από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη διοίκηση του δήμου, ως μία από τις πιο άμεσες και βασικές προτεραιότητες αυτής της δημοτικής αρχής. Σκοπός μας ήταν να μη μάς προλάβουν οι εξελίξεις, αλλά να βρεθούμε ένα βήμα μπροστά. Και το καταφέραμε: Η Αθήνα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που εκπονεί Μελέτη Φέρουσας Τουριστικής Ικανότητας, προτού βρεθεί αντιμέτωπη με το πρόβλημα του υπερτουρισμού. Θα χρησιμοποιηθεί ως το βασικό μας εργαλείο για την επόμενη μέρα: θα μάς βοηθήσει να διαμορφώσουμε τη στρατηγική μας για μια πόλη όχι απλώς βιώσιμη και ανθεκτική, αλλά και ευχάριστη για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της».
Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Αναπτυξιακής Αθήνας, Ιωάννης Γεώργιζας στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, επισήμανε: «Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω όλους, γιατί αυτή η Μελέτη έγινε με τη συμβολή σας. Είναι ένα εγχείρημα που έχει δύο χαρακτηριστικά: Το πρώτο είναι ότι δεν πρόκειται για μελέτη PowerPoint. Είναι μία Μελέτη ουσιαστική, εμπεριστατωμένη που έχει καταλήξει σε σημαντικά ευρήματα. Το δεύτερο είναι ότι λειτουργεί προληπτικά: προτού δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα, θα έχει υποδείξει σε εμάς, στον Δήμο Αθηναίων, αλλά και σε πολλούς άλλους φορείς τις ενδεδειγμένες ενέργειες και τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε με στόχο τη βιωσιμότητα της πόλης». Ο Πρόεδρος του Τμήματος Τουριστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά, καθηγητής Άγγελος Κότιος, στον χαιρετισμό του, ανέφερε: «Η εργασία αυτή έγινε βάσει απόλυτα σύγχρονων μεθόδων ανάλυσης της υφιστάμενης κατάστασης και καταγραφής όλων των δεδομένων. Χρησιμοποιήθηκαν τόσο συμβατικά εργαλεία της στατιστικής επιστήμης, αλλά και σύγχρονα όπως είναι η εξόρυξη και η ανάλυση δεδομένων από το διαδίκτυο. Μεγάλη σημασία είχαν οι διαβουλεύσεις μέσα από δομημένες συνεντεύξεις που κάναμε με τους φορείς». Ο ίδιος, προσέθεσε: «Θα ήθελα να διαβεβαιώσω τους πάντες ότι η έρευνα έγινε στη βάση των αρχών του δημοκρατικού προγραμματισμού, του συμμετοχικού σχεδιασμού και χωρίς καμία παρέμβαση στις κατευθύνσεις του έργου από την αναθέτουσα αρχή. Αυτό διασφάλισε την ακαδημαϊκή ελευθερία, την αντικειμενικότητα των αποτελεσμάτων και τη διατύπωση προτάσεων εκτός διατεταγμένων κατευθύνσεων».
Σημαντικά ευρήματα
- Ένα από τα βασικά ευρήματα τα οποία αναδεικνύει η Μελέτη είναι ότι οι υποδομές του Δήμου Αθηναίων επιβαρύνονται σημαντικά τους μήνες κατά τους οποίους ο μόνιμος πληθυσμός της πόλης συνυπάρχει με τους επισκέπτες, κάτι που δε συμβαίνει την καλοκαιρινή περίοδο -όπως θα περίμενε κανείς- αλλά μήνες όπως ο Σεπτέμβριος ή ο Δεκέμβριος, και αυτό διότι τη θερινή περίοδο ένα μεγάλο ποσοστό των μόνιμων κατοίκων φεύγουν από την πόλη.
- Από τα ευρήματα προκύπτει ότι από το 2022 έως το 2023 παρατηρείται σταθερή αύξηση του όγκου των απορριμμάτων από 2,6 – 6,3%. Όπως δείχνει η Μελέτη, τη μεγαλύτερη πίεση από τον τουρισμό υφίστανται η 1η, 2η και 3η δημοτική κοινότητα, ενώ στην 1η δημοτική κοινότητα περισσότερο από το 50% της συνολικής παραγωγής απορριμμάτων προέρχεται διαχρονικά από τους επισκέπτες.
- Τα επίσημα αποτελέσματα της Μελέτης θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα μετά τις τελικές επισημάνσεις από τους φορείς που συμμετείχαν στη διαβούλευση.
Σημαντική παρουσία των φορέων και εκπροσώπων του Τουρισμού
Στη εκδήλωση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι από το Υπουργείο Τουρισμού, το Υπουργείο Περιβάλλοντος-Ενέργειας και την Περιφέρεια Αττικής, καθώς και εκπρόσωποι από τον ΣΕΤΕ, τον Εμπορικό Σύλλογο Αττικής, την ΕΞΑΑΑ – Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής, την ΕΛΛΕΤ (Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού), το ΙΝΣΕΤΕ, το ΞΕΕ (Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας), την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων, τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Υπαίθριων Δραστηριοτήτων Αναψυχής (ΣΕΤΕΥΔΑ), την fedΗΑΤΤΑ, τον ΗΑΤΤΑ, τον HAPCO & DES και τον STAMA. Στη διαβούλευση συμμετείχαν, επίσης, εκπρόσωποι από την AEGEAN, τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, τον ΔΕΔΔΗΕ, τη Marketing Greece και τον ΟΑΣΑ, καθώς και εκπρόσωποι της Ακαδημαϊκής Κοινότητας.