Δήμος Αθηναίων: Οι νέοι παίρνουν το κλίμα στα χέρια τους

Youth Climate Action Fund - 12 ομάδες νέων θέλουν να κάνουν τις γειτονιές και την πόλη μας καλύτερη!

Οκτ 9, 2024 - 19:00
 0  103
Δήμος Αθηναίων: Οι νέοι παίρνουν το κλίμα στα χέρια τους

Ο Δήμος Αθηναίων, δίνοντας προτεραιότητα στην ενεργή συμμετοχή των νέων για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, παρουσιάζει τις προτάσεις που επιλέχθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος Youth Climate Action Fund (YCAF) του οργανισμού Bloomberg Philanthropies. Νέες και νέοι είχαν τη δυνατότητα να καταθέσουν τις ιδέες τους και να λάβουν χρηματοδότηση για την υλοποίηση δράσεων με επίκεντρο τη βιωσιμότητα και τη βελτίωση των συνθηκών ζωής στην Αθήνα. Δώδεκα ομάδες – οργανώσεις νέων διακρίθηκαν για τις πρωτοποριακές προτάσεις τους, οι οποίες επικεντρώνονται στην περιβαλλοντική εκπαίδευση, την ευαισθητοποίηση της κοινότητας, την αναβάθμιση δημόσιων χώρων και τη βιώσιμη διαχείριση πόρων και την επαναχρησιμοποίηση προϊόντων.

Οι επιλεγμένες δράσεις είναι:

  • Δημοσιογραφία με comics: Ένα comic για μια πιο κλιματικά βιώσιμη Αθήνα, Comicdom Press: Χρήση του κόμικ για την ευαισθητοποίηση σχετικά με την ενίσχυση της αθηναϊκής γειτονιάς, την υποστήριξη της κοινωνικής συνοχής και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη.
  • Athens’ Sustainability Workforce Booster Initiative, ECOGENIA: Εκπαίδευση και ενίσχυση της συνεταιριστικής δράσης για τη βιώσιμη ανάπτυξη.
  • Ecotivity School 2024, ECOTIVITY: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη βιωσιμότητα των πόλεων, την ενεργό συμμετοχή των πολιτών και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
  • Στρέφομαι γύρω από τον Στρέφη, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης: Ενεργοποίηση των νέων για την προστασία και βιωσιμότητα του λόφου Στρέφη.
  • Πράσινη Ταράτσα, 4ο ΓΕΛ Αθηνών «Μανώλης Γλέζος»: Δημιουργία πράσινης ταράτσας για τη βελτίωση των συνθηκών προαυλισμού και μελέτη των ωφελειών στη διαβίωση των μαθητών.
  • THINK GREEN: Δεν Πετώ, Επαναχρησιμοποιώ, Κιβωτός του Κόσμου: Βιωματικό σεμινάριο ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης υλικών, με έμφαση στη φιλοσοφία Zero Waste.
  • InclusiveEco: Κοινότητα Νέων για ένα Βιώσιμο Μέλλον, Ομάδα Νέων – Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών: Ενημέρωση και δράσεις για τη βελτίωση της ποιότητας του αστικού περιβάλλοντος και την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ νέων.
  • Αέρια Ρύπανση, Θερμικές Νησίδες και η Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή επιλεγμένων περιοχών της Αθήνας – CleanBioAthens, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής – Εργαστήριο Ήπιων Μορφών Ενέργειας & Προστασίας Περιβάλλοντος: Μελέτη και εφαρμογή δράσεων για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και των θερμικών νησίδων σε περιοχές της Αθήνας.
  •  Συμμετοχή στη διαμόρφωση τοπικών σχεδίων δράσης για το κλίμα, Πρωτοβουλία Νέων: Επαναπροσδιορισμός της χρήσης του δημόσιου χώρου και ενεργή συμμετοχή των νέων στη διαμόρφωση σχεδίων δράσης για το κλίμα.
  • Προαύλιο στην ταράτσα, 2ο Πρότυπο Γενικό Λύκειο Αθηνών: Δημιουργία πράσινης ταράτσας για εξοικονόμηση ενέργειας και εκπαίδευση των μαθητών σε περιβαλλοντικά θέματα.
  • Meta-Plato Lab: Νέοι και Βιωσιμότητα των Πράσινων Δημόσιων Χώρων, REVMA / A Moving Creative Society: Ενίσχυση του πρασίνου και της ανακύκλωσης στους δημόσιους χώρους της Αθήνας.
  •  Πρότυπος καθαρός οικισμός, Οικισμός Παπανδρέου, Save Your Hood: Καθαρισμός και ανάδειξη του οικισμού Παπανδρέου, με στόχο τη μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Ο Αντιδήμαρχος Κλιματικής Διακυβέρνησης και Κοινωνικής Οικονομίας, Νίκος Χρυσόγελος, δήλωσε: «Δίνουμε φωνή στους νέους και τις νέες μέσω της Κλιματικής Συνέλευσης Νέων Αθήνας, για να διαμορφώσουμε από κοινού και να υλοποιήσουμε το Κλιματικό Σύμφωνο για την Κλιματική Ουδετερότητα της Αθήνας μέχρι το 2030. Η πρόκληση τώρα είναι να τους εξοπλίσουμε με τα κατάλληλα εργαλεία, ώστε να συνδιαμορφώσουμε τις πολιτικές και τις αποφάσεις που αφορούν τη ζωή τους. Τους εμπιστευόμαστε και εργαζόμαστε για ένα καλύτερο παρόν και μέλλον». Από τις 7 Ιουνίου μέχρι τις 22 Ιουλίου 2024, ομάδες νέων, καθώς και οργανώσεις και οργανισμοί που απευθύνονται σε νέους, υπέβαλαν συνολικά 27 προτάσεις μέσω της ειδικής πλατφόρμας του Δήμου Αθηναίων. Από αυτές, 12 καινοτόμες και βιώσιμες ιδέες, οι οποίες ευθυγραμμίζονται με το Κλιματικό Σχέδιο Δράσης της Αθήνας και συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη, επιλέχθηκαν από την επιτροπή αξιολόγησης, με την πολύτιμη βοήθεια του Αναπληρωτή Διευθυντή Ευρώπης του Δικτύου Πόλεων C40, Στέλιου Διακουλάκη. Οι συμμετέχοντες διεκδίκησαν επιχορηγήσεις από 1.000 έως 4.500 ευρώ (συνολικού ύψους 45.000 ευρώ) για τη στήριξη καινοτόμων έργων που προάγουν τη βιωσιμότητα και την κλιματική δράση σε τοπικό επίπεδο. Οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν από τον Οκτώβριο έως το τέλος Δεκεμβρίου 2024, ενώ η υποβολή έκθεσης αναφοράς ορίζεται έως τις 31 Ιανουαρίου 2025. Το πρόγραμμα Youth Climate Action Fund (YCAF) υλοποιείται από τη Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού, Ανθεκτικότητας, Καινοτομίας & Τεκμηρίωσης και από το αυτοτελές Τμήμα Διεθνούς Συνεργασίας και Δημοσίων Σχέσεων του Δήμου Αθηναίων, με την υποστήριξη της ΔΑΕΜ. Τη διοργάνωση και τη χρηματοδότηση αναλαμβάνει ο οργανισμός Bloomberg Philanthropies.

Ο Δήμος Αθηναίων προτίθεται να υποβάλει αίτηση για συμμετοχή στη δεύτερη έκδοση του προγράμματος, το οποίο θα χρηματοδοτήσει ακόμη περισσότερες δράσεις το 2025.