Δήμοι: Έναρξη του κόμβου παρακολούθησης των επιδόσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης
Δήμοι: Με κοινή τους ανακοίνωση τα υπουργεία Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης «κήρυξαν» την έναρξη του κόμβου παρακολούθησης των επιδόσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης
Σε λειτουργία τέθηκε ο Κόμβος Παρακολούθησης Επιδόσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης deiktesota.gov.gr. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, πρόκειται για ένα εργαλείο που αποσκοπεί στην καταγραφή των βασικών στοιχείων μέτρησης της λειτουργίας και δραστηριότητας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) και τη συγκριτική αποτύπωση των επιδόσεών τους, μέσω δεικτών ανά τομέα λειτουργίας.
Η ψηφιακή αυτή πλατφόρμα συγκεντρώνει ανωνυμοποιημένα δεδομένα για 770 στοιχεία και 167 δείκτες, ταξινομημένα σε 12 ομάδες δεδομένων για τους Δήμους και 8 για τις Περιφέρειες. Από αυτά, τα 255 αντλούνται απευθείας από περισσότερα από 15 διαφορετικά υφιστάμενα δημόσια μητρώα με διαλειτουργικότητες, ενώ τα 515 συγκεντρώνονται μέσω ερωτηματολογίων που οφείλουν να συμπληρώνουν οι ίδιοι οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην πλατφόρμα, καταλήγοντας στους 24, 17 για τους Δήμους και 7 για τις Περιφέρειες, τελικούς δείκτες αξιολόγησης. Η πρώτη συγκέντρωση όλων των παραπάνω δεδομένων στον Κόμβο έχει ξεκινήσει και ολοκληρώνεται στο τέλος Φεβρουαρίου.
Τα στοιχεία των Δήμων, σύμφωνα πάντα με τα αρμόδια υπουργεία ταξινομούνται σε 12 ομάδες δεδομένων ως εξής:
1. Οικονομικά Στοιχεία
2. Επενδύσεις και Αξιοποίηση Ακίνητης Περιουσίας
3. Ποιότητα Ζωής – Αθλητισμός – Πολιτισμός
4. Περιβάλλον – Απορρίμματα
5. Εκπαίδευση και Προσχολική Αγωγή
6. Άτομα με Αναπηρία – Κοινωνική Προστασία
7. Πολιτική Προστασία
8. Διαχείριση αδέσποτων ζώων συντροφιάς
9. Συντήρηση υποδομών – Ενεργειακή κατανάλωση
10. Ανθρώπινο Δυναμικό
11. Έξυπνες Πόλεις
12. Δημογραφία, βιοτικό επίπεδο, τοπική δραστηριότητα.
Τα στοιχεία των Περιφερειών ταξινομούνται σε 8 ομάδες δεδομένων ως εξής:
1. Οικονομικά Στοιχεία
2. Επενδύσεις και Αξιοποίηση Ακίνητης Περιουσίας
3. Πολιτική Προστασία
4. Υποδομές
5. Εκπαίδευση
6. Ανθρώπινο Δυναμικό
7. Έξυπνες Πόλεις
8. Δημογραφία, βιοτικό επίπεδο, τοπική δραστηριότητα. Ο Κόμβος Παρακολούθησης Επιδόσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης deiktesota.gov.gr, αποτελεί μία πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών που νομοθετήθηκε πριν 1 χρόνο, ξεκίνησε να υλοποιείται με την ανάπτυξη της σχετικής πλατφόρμας, η οποία πλέον βρίσκεται σε παραγωγική λειτουργία, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, και σε λίγους μήνες θα αποτελεί ένα μόνιμο, χρήσιμο εργαλείο διαφάνειας και ενημέρωσης για τους πολίτες, το κεντρικό κράτος και την τοπική αυτοδιοίκηση.
Με αφορμή την έναρξη της λειτουργίας της ψηφιακής πλατφόρμας καταγραφής των επιδόσεων για τους ΟΤΑ ο Υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος, δήλωσε:
«Ο Κόμβος Παρακολούθησης Επιδόσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποτελεί μία πραγματική μεταρρύθμιση, προσανατολισμένη στην ενίσχυση της δημόσιας λογοδοσίας. Η πληροφορία είναι δύναμη για όλους. Για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι μέσα από αυτήν την πλατφόρμα μπορούν να αναδείξουν, με μετρήσιμα και αντικειμενικά στοιχεία το έργο που επιτελούν. Για τους πολίτες, οι οποίοι έχουν δικαίωμα να ενημερώνονται για τα πεπραγμένα και τις προτεραιότητες των τοπικών αρχών που τους υπηρετούν. Για το κεντρικό κράτος, που οφείλει να χαράσσει πολιτική και να προσαρμόζει τις παρεμβάσεις του εστιασμένα, βάσει πραγματικών στοιχείων και δεδομένων. Προσδοκούμε η ολοκλήρωση της καταγραφής των στοιχείων να αναδείξει με τρόπο σαφή και εύληπτο το πολυσύνθετο και δύσκολο έργο των Δήμων και των Περιφερειών της χώρας και τα αποτελέσματα της δουλειάς τους, που στόχο έχει τη βελτίωση της καθημερινότητας όλων».
Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, δήλωσε:
«Η ανάλυση δεδομένων μεγάλου όγκου μπορεί να παίξει κομβικό ρόλο στη χάραξη απoτελεσματικών δημόσιων πολιτικών καθώς και στην αναβάθμιση των υπηρεσιών. O Κόμβος Παρακολούθησης Επιδόσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αξιοποίησης αυτών των δυνατοτήτων, καθώς αποτελεί βασικό σημείο καταγραφής της δραστηριότητας των ΟΤΑ. Τόσο οι ίδιοι οι Δήμοι και οι Περιφέρειες θα έχουν πλήρη γνώση της λειτουργίας τους, όσο και οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες που επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητά τους. Επίσης σε επίπεδο κεντρικής διακυβέρνησης θα έχουμε πλήρη αντίληψη των αναγκών. Πρόκειται για ένα έργο με αντίκτυπο σε πολλά επίπεδα: ορθής διακυβέρνησης, διαφάνειας, άμεσης ανταπόκρισης της διοίκησης. Ως Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών στηρίζουμε το πέρασμα της τοπικής αυτοδιοίκησης στην ψηφιακή εποχή στοχεύοντας στην ενδυνάμωσή της προς όφελος των πολιτών».