DeepSeek: Τριγμούς στη Wall Street προκαλεί η κινεζική εταιρεία – Πώς απειλείται η κυριαρχία των ΗΠΑ στην AI
Τριγμούς προκάλεσε τη Δευτέρα στη Wall Street η ξαφνική άνοδος της κινεζικής εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης DeepSeek. Τα αμερικανικά ΜΜΕ έγραψαν για «έκρηξη πανικού» στις μετοχές του κλάδου της τεχνολογίας, καθώς η πρόοδος της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) από εταιρείες με έδρα την Κίνα φαίνεται πως προκαλεί ανησυχία στους επενδυτές και φέρνει αμφιβολίες σχετικά με τα πιθανά […] The post DeepSeek: Τριγμούς στη Wall Street προκαλεί η κινεζική εταιρεία – Πώς απειλείται η κυριαρχία των ΗΠΑ στην AI appeared first on kontranews.gr - Τελευταίες εξελίξεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο..
Τριγμούς προκάλεσε τη Δευτέρα στη Wall Street η ξαφνική άνοδος της κινεζικής εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης DeepSeek.
Τα αμερικανικά ΜΜΕ έγραψαν για «έκρηξη πανικού» στις μετοχές του κλάδου της τεχνολογίας, καθώς η πρόοδος της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) από εταιρείες με έδρα την Κίνα φαίνεται πως προκαλεί ανησυχία στους επενδυτές και φέρνει αμφιβολίες σχετικά με τα πιθανά κέρδη των τεχνολογικών κολοσσών στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
Όλα τα μάτια είναι στραμμένα στην κινεζική DeepSeek, η οποία έχει προκαλέσει αναστάτωση με τις ικανότητες του chatbot της, το οποίο φαίνεται πως ανταγωνίζεται ήδη γνωστές και εδραιωμένες εφαρμογές ΑΙ, όπως το ChatGPT, αλλά με σημαντικά μειωμένο κόστος.
Η εμφάνιση της κινεζικής εταιρείας και η συζήτηση γύρω από τις δυνατότητες της εφαρμογής της ωθούν τους επενδυτές να επανεξετάσουν τις προσδοκίες τους από την απόδοση που αναμένουν από τον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης, υπό τον φόβο πως η πρόοδος της DeepSeek και άλλων ανταγωνιστών μπορεί να απειλήσουν τα δυνητικά κέρδη της ΑΙ στις ΗΠΑ. Παράλληλα, οι αμερικανικές μετοχές υποχώρησαν απότομα τη Δευτέρα μετά την αιφνιδιαστική εξέλιξη της κινεζικής εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης.
Το μοντέλο της DeepSeek, R1, που προκαλεί αναταραχή στην τεχνητή νοημοσύνη
Η DeepSeek, μια νεοφυής επιχείρηση που έχει ιδρυθεί πριν από ένα έτος, αποκάλυψε στοιχεία που εντυπωσιάζουν: Παρουσίασε ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης τύπου ChatGPT με την ονομασία R1, το οποίο διαθέτει όλες τις γνωστές ικανότητες, λειτουργώντας σε ένα κλάσμα του κόστους των δημοφιλών μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης της OpenAI, της Google ή της Meta.
Η εταιρεία δήλωσε ότι ξόδεψε μόλις 5,6 εκατομμύρια δολάρια για την εκπαίδευση του νεότερου μοντέλου AI, ποσό σημαντικά μικρότερο σε σχέση με τα εκατοντάδες εκατομμύρια ή δισεκατομμύρια δολάρια που ξοδεύουν οι αμερικανικές εταιρείες για την τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης. Πάντως, ο ισχυρισμός για το χαμηλότερο κόστος έχει αμφισβητηθεί από αναλυτές στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης.
Πανικός στη Wall Street, καταποντίστηκαν οι μετοχές της τεχνολογίας
Αυτό προκάλεσε σοκ στις αγορές, ιδίως στον τεχνολογικό τομέα, τη Δευτέρα.
Οι αμερικανικές μετοχές τεχνολογίας καταποντίστηκαν το πρωί της Δευτέρας. Η Nvidia, ο κορυφαίος προμηθευτής τσιπ τεχνητής νοημοσύνης, η μετοχή της οποίας υπερδιπλασιάστηκε κατά τα δύο τελευταία χρόνια, υποχώρησε κατά 12%. Η Meta και η Alphabet, η μητρική εταιρεία της Google, σημείωσαν επίσης μεγάλη πτώση, όπως και οι Marvell, Broadcom, Palantir, Oracle και πολλοί άλλοι τεχνολογικοί κολοσσοί.
Αυτό συμπαρέσυρε την ευρύτερη χρηματιστηριακή αγορά, επειδή οι τεχνολογικές μετοχές αποτελούν σημαντικό κομμάτι της αγοράς -η τεχνολογία αποτελεί περίπου το 45% του S&P 500, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών.
Ο Dow άνοιξε περίπου 369 μονάδες ή 0,8% χαμηλότερα. Ο S&P 500 υποχώρησε κατά 2% και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε βουτιά 3,6%.
Η Meta δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα δαπανήσει φέτος πάνω από 65 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. Ο Σαμ Άλτμαν, διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, δήλωσε πέρυσι ότι ο κλάδος της τεχνητής νοημοσύνης θα χρειαστεί επενδύσεις τρισεκατομμυρίων δολαρίων για να υποστηρίξει την ανάπτυξη των τσιπ που απαιτούνται για την τροφοδοσία των «πεινασμένων» για ηλεκτρική ενέργεια κέντρων δεδομένων που τρέχουν τα πολύπλοκα μοντέλα του κλάδου.
Με το Σπούτνικ παρομοιάζουν αναλυτές το R1 της DeepSeek
Ο Μαρκ Αντρίσεν, υποστηρικτής του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και ένας από τους κορυφαίους επενδυτές τεχνολογίας παγκοσμίως, χαρακτήρισε το επίτευγμα της DeepSeek «μια από τις πιο εκπληκτικές και εντυπωσιακές ανακαλύψεις που έχω δει ποτέ», σε ανάρτησή του στο X.
Ο Μαρκ Αντρίσεν περιέγραψε το DeepSeek-R1 ως «τη στιγμή του Σπούτνικ της Τεχνητής Νοημοσύνης», μια αναφορά στον δορυφόρο που εκτόξευσε η Σοβιετική Ένωση το 1957 -εκείνη την εποχή, οι ΗΠΑ θεωρήθηκε ότι αιφνιδιάστηκαν από το τεχνολογικό επίτευγμα του αντιπάλου τους.
Το επίτευγμα μιας σχετικά άγνωστης νεοσύστατης εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης γίνεται ακόμη πιο εντυπωσιακό αν αναλογιστεί κανείς ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται εδώ και χρόνια για να περιορίσουν την προμήθεια προηγμένων τσιπ τεχνητής νοημοσύνης στην Κίνα, επικαλούμενες ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια. Αυτό σημαίνει ότι η DeepSeek μπόρεσε να επιτύχει το μοντέλο χαμηλού κόστους της με τσιπ τεχνητής νοημοσύνης χαμηλής ισχύος, επισημαίνουν αναλυτές.
Πώς ανέπτυξε η κινεζική εταιρεία το μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης
Η εφαρμογή έχει αυξηθεί σε δημοτικότητα από την έναρξή της, έγινε η δωρεάν εφαρμογή με την υψηλότερη βαθμολογία στο App Store της Apple, και αμφισβητεί την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι οι ΗΠΑ είναι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης στην τεχνητή νοημοσύνη, προκαλώντας ερωτήματα σχετικά με τις επενδύσεις που σχεδιάζουν οι αμερικανικές εταιρείες.
Μάλιστα, η εφαρμογή τροφοδοτείται από μοντέλο ανοιχτού κώδικα, το DeepSeek-V3. Καθώς πρόκειται για μοντέλο ανοιχτού κώδικα, αρκετοί χρήστες έχουν ήδη «πειράξει» τις λειτουργίες του, δίνοντάς του εξατομικευμένες δυνατότητες και συνδυάζοντας τις λειτουργίες του με εκείνες άλλων εφαρμογών.
Για να συνεχίσουν το έργο τους χωρίς σταθερές προμήθειες εισαγόμενων προηγμένων τσιπ, οι Κινέζοι προγραμματιστές ΑΙ συνεργάζονται μεταξύ τους και πειραματίζονται με νέες προσεγγίσεις της τεχνολογίας.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν μοντέλα ΑΙ που απαιτούν πολύ λιγότερη υπολογιστική ισχύ από ό,τι στο παρελθόν. Σημαίνει επίσης ότι κοστίζουν πολύ λιγότερο απ’ ό,τι θεωρούσαν προηγουμένως δυνατό, γεγονός που έχει τη δυνατότητα να ανατρέψει τη βιομηχανία.
Μετά την κυκλοφορία του DeepSeek-R1 νωρίτερα αυτό το μήνα, η εταιρεία καυχήθηκε για «επιδόσεις στο ίδιο επίπεδο» με ένα από τα τελευταία μοντέλα του ChatGPT της OpenAI -όταν χρησιμοποιείται για εργασίες όπως τα μαθηματικά, η κωδικοποίηση και η συλλογιστική στη φυσική γλώσσα.
Ποιος ίδρυσε την DeepSeek
Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2023 από τον Λιανγκ Γουενφένγκ στο Χανγκτσόου, μια πόλη στη νοτιοανατολική Κίνα.
Ο 40χρονος, πτυχιούχος μηχανικός πληροφορικής και ηλεκτρονικών συστημάτων, ίδρυσε επίσης το hedge fund που στήριξε την DeepSeek.
Φέρεται να δημιούργησε μια αποθήκη τσιπ Nvidia A100, των οποίων η εξαγωγή στην Κίνα έχει πλέον απαγορευτεί. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτή η συλλογή -που σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις ανέρχεται σε 50.000- τον οδήγησε στο να ιδρύσει την DeepSeek, συνδυάζοντας αυτά τα τσιπ με φθηνότερα, χαμηλότερης ποιότητας που εξακολουθούν να είναι διαθέσιμα προς εισαγωγή.
Ο Λιανγκ Γουενφένγκ εθεάθη πρόσφατα σε συνάντηση μεταξύ εμπειρογνωμόνων του κλάδου και του Κινέζου πρωθυπουργού Λι Τσιανγκ.
The post DeepSeek: Τριγμούς στη Wall Street προκαλεί η κινεζική εταιρεία – Πώς απειλείται η κυριαρχία των ΗΠΑ στην AI appeared first on kontranews.gr - Τελευταίες εξελίξεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο..