DBRS: Από τι θα εξαρτηθεί η επόμενη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας
Το καλό και το κακό σενάριο
Τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις αναβάθμισης της αξιολόγησης του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας ανέφερε με πρόσφατο report της η Morningstar DBRS. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον καναδικό οίκο, η αναβάθμιση της χώρας μας εξαρτάται από:
(1) την περαιτέρω βελτίωση της κατάστασης του τραπεζικού συστήματος,
(2) συνέχιση της υγιούς δημοσιονομικής απόδοσης, που υποστηρίζεται από διατηρήσιμα πρωτογενή πλεονάσματα και τη μείωση του δείκτη δημόσιου χρέους,
ή/και (3) τη συνεχή εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν τις επενδύσεις, γεγονός που θα βελτιώσει τις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης.
Από την άλλη, η Morningstar DBRS θα μπορούσε να μεταβάλει την πιστοληπτική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από «θετική» σε «σταθερή», εάν ο τραπεζικός τομέας αποτύχει να μειώσει τις ευπάθειές του, η προβλεπόμενη μείωση του δείκτη δημόσιου χρέους υστερήσει σημαντικά ή εάν η βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης απογοητεύσει.
Στους πιθανούς παράγοντες υποβάθμισης περιλαμβάνονται ένα ή συνδυασμός από τα ακόλουθα: (1) παρατεταμένη αποδυνάμωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας που θα οδηγήσει τον δείκτη δημόσιου χρέους σε σταθερή ανοδική τάση, και (2) αναστροφή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Υπενθυμίζεται πως η Morningstar DBRS αξιολογεί την Ελληνική Δημοκρατία στο BBB (low), με το trend να είναι θετικό, ενώ η επόμενη αξιολόγηση είναι στις 7 Μαρτίου 2025. Η δε πιστοληπτική αξιολόγηση υποστηρίχθηκε κυρίως από βελτιώσεις στο τραπεζικό σύστημα της χώρας, το οποίο σημείωσε μεγαλύτερη κερδοφορία, μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και υποχώρηση των κινδύνων από ενδεχόμενες υποχρεώσεις.