Αυξήσεις ενστόλων 2025: Δυσφορία στο Μαξίμου – «Καμπανάκι» Μητσοτάκη με τηλεφώνημα σε Κικίλια

Αναταράξεις προκαλεί στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας το θέμα των ειδικών μισθολογίων για τους ένστολους, με τις αντιδράσεις να φουντώνουν λίγες μόλις ημέρες μετά τις εξαγγελίες του Νίκου Δένδια για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Το ευνοϊκό κλίμα που διαμορφώθηκε την περασμένη Παρασκευή μοιάζει ήδη παρελθόν, καθώς οι εντάσεις μεταξύ συνδικαλιστών της ΕΛ.ΑΣ., βουλευτών και υπουργών της κυβέρνησης αποτυπώνουν μια υπόγεια κρίση με έντονα πολιτικά χαρακτηριστικά. Το πρώτο κύμα αντιδράσεων ήρθε από τους συνδικαλιστές της Αστυνομίας, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν για τον αποκλεισμό τους από τον νέο γύρο αυξήσεων. Τη σκυτάλη πήραν γρήγορα υπουργοί και βουλευτές της ΝΔ, με αποτέλεσμα να προκύψει ένα σοβαρό εσωτερικό ρήγμα, την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρισκόταν στο εξωτερικό, καθ’ οδόν προς το Ισραήλ.
Το «γαλάζιο» domino ξεκίνησε από τον Κικίλια
Αφετηρία της κρίσης υπήρξε η τοποθέτηση του υπουργού Ναυτιλίας Βασίλη Κικίλια στην ΕΡΤ, ο οποίος έθεσε ξεκάθαρα την ανάγκη για ανάλογη ενίσχυση των αποδοχών αστυνομικών, πυροσβεστών και λιμενικών, τονίζοντας πως «δεν υπάρχουν ένστολοι δεύτερης και τρίτης κατηγορίας». Την άποψή του στήριξε αμέσως μετά και ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, δηλώνοντας βέβαιος ότι ο πρωθυπουργός θα ανταποκριθεί στο αίτημα. Το κλίμα πυροδοτήθηκε περαιτέρω όταν 14 βουλευτές της ΝΔ –με έντονη παρουσία από τη δεξιά πτέρυγα της Κ.Ο.– πήραν θέση υπέρ των αυξήσεων στους ένστολους όλων των Σωμάτων. Ανάμεσά τους, οι Γιάννης Πλακιωτάκης, Θάνος Πλεύρης, Δημήτρης Μαρκόπουλος, Στέλιος Πέτσας, Φωτεινή Αραμπατζή, Νότης Μηταράκης, Ανδρέας Κατσανιώτης, Φώτης Μπαραλιάκος, Θεόδωρος Καράογλου, Τάσος Δημοσχάκης, Χρήστος Δερμεντζόπουλος, Ζέττα Μακρή και Θεόφιλος Λεονταρίδης. Πρώτος ωστόσο είχε πάρει θέση ήδη από το Σάββατο ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, με γραπτή ερώτηση να προαναγγέλλεται από τον κ. Δημοσχάκη και άλλους βουλευτές για σήμερα.
Δυσφορία στο Μαξίμου
Η έκρηξη στο εσωτερικό της ΝΔ δεν πέρασε απαρατήρητη από το Μέγαρο Μαξίμου. Πληροφορίες του protothema.gr αναφέρουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Βασίλη Κικίλια, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Ισραηλινό ομόλογό του, σε ένα τηλεφώνημα που περιγράφεται ως «δύσκολο». Εξίσου ενδεικτική θεωρείται και η αναβολή της σημερινής επίσκεψής του στο υπουργείο Υγείας, όπου θα τον υποδεχόταν ο Άδωνις Γεωργιάδης – επισήμως λόγω καθυστερημένης επιστροφής του πρωθυπουργού από το Ισραήλ. Λίγες ώρες αργότερα, το απόγευμα της Κυριακής, το κυβερνητικό επιτελείο επιχείρησε να αποκαταστήσει τις εντυπώσεις με μια μακροσκελή διαρροή προς τα ΜΜΕ, υπενθυμίζοντας πως η οικονομική πολιτική ασκείται από το οικονομικό επιτελείο υπό την εποπτεία του πρωθυπουργού και όχι με αποσπασματικές δηλώσεις. «Κάθε πρωτοβουλία είναι προϊόν συνολικού σχεδιασμού, με σεβασμό στη δημοσιονομική σταθερότητα», τονίζεται χαρακτηριστικά.
Μαρινάκης με ρόλο «πυροσβέστη»
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης καλείται πλέον να διαχειριστεί την επικοινωνιακή ένταση και αναμένεται σήμερα να «κλείσει το μάτι» σε μελλοντικές αυξήσεις και για τα λοιπά Σώματα Ασφαλείας, αλλά με χρονικό ορίζοντα τη ΔΕΘ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι ένστολοι –όπως και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων– θα λάβουν την 1η Απριλίου αύξηση 30 ευρώ και την 1η Ιουλίου επιπλέον 100 ευρώ μέσω του επιδόματος επικινδυνότητας. Η νέα αύξηση για τις Ένοπλες Δυνάμεις τοποθετείται στο τέλος του έτους ή στις αρχές του 2026, ενώ οι σχετικές ανακοινώσεις για τα υπόλοιπα μισθολόγια θα γίνουν –όπως όλα δείχνουν– από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, τον Σεπτέμβριο. Η κυβέρνηση υπεραμύνεται της απόφασης για άμεση ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, επικαλούμενη την ευρωπαϊκή εξαίρεση που ισχύει για τις αμυντικές δαπάνες – γεγονός που δημιουργεί επιπρόσθετα δημοσιονομικά περιθώρια. Επιπλέον, επισημαίνει πως η κίνηση αυτή κρίθηκε αναγκαία λόγω της σταθερής πτώσης του ενδιαφέροντος για τις Στρατιωτικές Σχολές, αλλά και του αυξημένου κύματος παραιτήσεων στο Πολεμικό Ναυτικό.
Η περικοπή περιττών δαπανών και η αναδιοργάνωση στο εσωτερικό των Ενόπλων Δυνάμεων έδωσαν, σύμφωνα με την κυβέρνηση, τη δυνατότητα στον υπουργό Άμυνας Νίκο Δένδια να προχωρήσει στην αύξηση αποδοχών, καλύπτοντας μερικώς ένα χρόνιο αίτημα. Η ένταση που προκάλεσε το μισθολογικό ζήτημα ήρθε να επιβεβαιώσει πως η νευρικότητα στο εσωτερικό της ΝΔ δεν έχει εξαλειφθεί – αντιθέτως, φαίνεται πως ενισχύθηκε μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό. Οι αλληλοκαρφώσεις μεταξύ υπουργών αιφνιδίασαν το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ το βλέμμα στρέφεται πλέον στην εσωκομματική συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την Παρασκευή, με φόντο την εκλογή του νέου γραμματέα, Απόστολου Βεσυρόπουλου. Θα έχει προηγηθεί και η προγραμματισμένη παρουσίαση του εξοπλιστικού προγράμματος εμβέλειας άνω των 25 δισ. ευρώ, που θα σκιαγραφήσει το πλαίσιο των επόμενων 12 ετών στην άμυνα – μια ακόμη προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβεβαιώσει την προτεραιότητα που δίνει στην εθνική ασφάλεια, χωρίς να χάσει τη συνοχή στο εσωτερικό της.
Ποια είναι η αντίδρασή σας;






