Άσκηση αντιμετώπισης σεισμού στην Ξάνθη: Επί του πεδίου δοκιμάζονται αύριο οι εμπλεκόμενοι φορείς

Μάρ 19, 2025 - 19:30
 0  11
Άσκηση αντιμετώπισης σεισμού στην Ξάνθη: Επί του πεδίου δοκιμάζονται αύριο οι εμπλεκόμενοι φορείς
seismoi

Διήμερη άσκηση στην Ξάνθη, με σενάριο αντιμετώπισης σεισμού και διαχείρισης πυρκαγιάς στο δίκτυο φυσικού αερίου ως συνέπεια των δονήσεων, ξεκίνησε χθες και συνεχίζεται αύριο, από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών.

Χθες η άσκηση ήταν επί χάρτου, ενώ αύριο επί του πεδίου, και φέρει την κωδική ονομασία “Γαιήοχος 2025”.

Συμμετέχουν, οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας, τα σώματα ασφαλείας της περιοχής, προσωπικό υγείας, εκπρόσωποι Δήμων, οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και εθελοντές, υπό τον συντονισμό του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, Κωνσταντίνου Χουβαρδά.

Σκοπός  και αυτής της άσκησης είναι η εξασφάλιση της διαλειτουργικότητας των εμπλεκόμενων φορέων, και η επικαιροποίηση των πρωτοκόλλων επέμβασης, με απώτερο στόχο, αφενός  την καλύτερη δυνατή αντίδραση του όλου μηχανισμού πολιτικής προστασίας στην απευκταία περίπτωση εκδήλωσης σεισμού, και αφετέρου την αποτελεσματικότερη κατά το δυνατόν διαχείριση των όποιων συνεπειών του.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Συστήματος Σεισμογράφων και Επιταχυνσιογράφων, στην ευρύτερη περιοχή έχουν χαρτογραφηθεί τρία ρήγματα: ένα μεταξύ Ξάνθης και Κομοτηνής· ένα δεύτερο μεταξύ Μαρώνειας και Αλεξανδρούπολης· και το γνωστότερο, αυτό της Ανατολίας, το οποίο διαπερνά κάτω από τη Σαμοθράκη.

Στον βαθμό, δε, που μπορεί να γίνει επιστημονική εκτίμηση σεισμικότητας της περιοχής, έχει υπολογιστεί ότι τα παραπάνω ρήγματα όταν και εφόσον επέλθει συσσώρευση γεωδυναμικής ενέργειας – “μία φορά στα χίλια χρόνια”, όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο κ. Χουβαρδάς, μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής – δυνητικά μπορούν να “κυοφορήσουν” σεισμό μέγιστου μεγέθους 7,2 ρίχτερ αφού προηγουμένως υπάρξουν προειδοποιητικές δονήσεις χαμηλότερης έντασης.

Ανάλογες ασκήσεις, με τη συνέργεια και του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, έχουν πραγματοποιηθεί και σε Αλεξανδρούπολη και Σαμοθράκη.

Εξάλλου, στην Κομοτηνή έλαβε χώρα ενημερωτική ημερίδα σε σύμπραξη με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης.

www.ertnews.gr

Ποια είναι η αντίδρασή σας;

Μου αρέσει Μου αρέσει 0
Μη Αγαπημένο Μη Αγαπημένο 0
Αγάπη Αγάπη 0
Αστείο Αστείο 0
Θυμωμένος Θυμωμένος 0
Λυπημένος Λυπημένος 0
Ουάου Ουάου 0