Άνυδρος ιδιοκτήτης: Η ιστορία του νησιού που είναι στο «μάτι» των σεισμών στις Κυκλάδες
Άνυδρος: Ένα δυσπρόσιτο και απομονωμένο νησί
Η σεισμική δραστηριότητα που έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία τις τελευταίες ημέρες στα νησιά των Κυκλάδων φαίνεται να επικεντρώνεται γύρω από ένα ακατοίκητο νησί, την Άνυδρο. Πρόκειται για μια βραχώδη έκταση περίπου 1.200 στρεμμάτων, στην οποία δεν υπάρχει μόνιμη ανθρώπινη παρουσία, πέρα από μια πλούσια βλάστηση ενδημικών φυτών. Γνωστή και ως «Αμοργοπούλα», η Ανυδρος διοικητικά ανήκει στην Αμοργό από το 2011, ενώ παλαιότερα υπαγόταν στη Θήρα. Η έντονη σεισμική δραστηριότητα φαίνεται πως είχε ως αποτέλεσμα να εξαφανιστεί από τους ψηφιακούς χάρτες, με τους χρήστες να παρατηρούν την απουσία της από το Google Maps.
Η Άνυδρος βρίσκεται στο θαλάσσιο κέντρο που περικλείεται από τη Σαντορίνη, την Αμοργό, την Ίο, την Ανάφη και την Αστυπάλαια. Απέχει 10 ναυτικά μίλια από την Αμοργό και 15 από τη Σαντορίνη. Αν και σήμερα είναι ακατοίκητη, το νησί ανήκει στην οικογένεια Βεκρή, η οποία είναι γνωστή για την παραγωγή τοπικών προϊόντων, όπως το κρασί και το ρακόμελο. Η Ανυδρος περιβάλλεται από απόκρημνα βράχια, γεγονός που την καθιστά δύσκολα προσβάσιμη. Επιπλέον, οι ύφαλοι που βρίσκονται γύρω της, σε συνδυασμό με τα βαθιά νερά, την καθιστούν ιδιαίτερα απομονωμένη.
Το νησί έχει χαρακτηριστεί βιότοπος CORINE, λόγω της μοναδικής βιοποικιλότητάς του. Ανάμεσα στα ενδημικά φυτά των Κυκλάδων που συναντώνται στην Άνυδρο είναι τα Allium luteolum, Fibigia lunarioides, Origanum calcaratum, Pimpinella pretenderis και Trigonella rechingeri. Παράλληλα, το νησί αποτελεί καταφύγιο για δύο σπάνια είδη ερπετών: το Cyrtodactylus kotschyi solerii x saronicus και το σιλιβούτι της Αμοργού (Podarcis erhardii amorgensis). Παρά την γεωλογική της απομόνωση, η Ανυδρος βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής, καθώς οι επιστήμονες παρακολουθούν στενά τη σεισμική δραστηριότητα που εκδηλώνεται στην περιοχή.