Αντιπυραυλική άμυνα Ευρώπης: Η πρόταση Μητσοτάκη και Τουσκ στα θέματα της Συνόδου Κορυφής
Αντιπυραυλική άμυνα Ευρώπης: «Με τον πόλεμο στα σύνορά μας αυτό είναι κάτι απολύτως απαραίτητο», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν
Η πρόταση των πρωθυπουργών Ελλάδας και Πολωνίας για τη δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού αντιαεροπορικού και αντιπυραυλικού αμυντικού συστήματος αποτέλεσε βασικό σημείο συζήτησης στην πρόσφατη άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα. Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο Κόστα τόνισε ότι οι ηγέτες της ΕΕ επικεντρώθηκαν σε τρεις βασικούς άξονες: την ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων, την εξασφάλιση χρηματοδότησης και την ενδυνάμωση στρατηγικών συνεργασιών. Υπογράμμισε την ανάγκη να καλυφθούν οι πιο κρίσιμες ελλείψεις στον τομέα της άμυνας, όπως εντοπίστηκαν μέσω του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας, διατηρώντας παράλληλα πλήρη συνεργασία με το ΝΑΤΟ.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εξέφρασε την υποστήριξή της στην πρόταση, επισημαίνοντας ότι κανένα κράτος-μέλος δεν μπορεί από μόνο του να αναπτύξει πλήρη αντιαεροπορική προστασία. Όπως δήλωσε, το σχέδιο αποτελεί κοινή ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που θα συνεχίσει να συζητείται και να διαμορφώνεται. Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση, ο Αντόνιο Κόστα ανέφερε ότι οι αμυντικές δαπάνες των κρατών-μελών έχουν αυξηθεί κατά 30% μεταξύ 2021 και 2024, ενώ τα 23 κράτη-μέλη που είναι ταυτόχρονα μέλη του ΝΑΤΟ επενδύουν κατά μέσο όρο το 2% του ΑΕΠ τους στην άμυνα. Τόνισε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξετάσει τρόπους για μεγαλύτερη ευελιξία στους δημοσιονομικούς κανόνες, ώστε να διευκολυνθούν επιπλέον εθνικές επενδύσεις. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) έχει ήδη επεκτείνει τη στήριξή της σε τομείς ασφαλείας και άμυνας.
Σχετικά με τις διεθνείς συνεργασίες, ο Κόστα επισήμανε ότι η ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας ενισχύει ταυτόχρονα τη διατλαντική ασφάλεια. Σε συνομιλίες με τον νέο Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, επιβεβαιώθηκε ότι η στενότερη συνεργασία Ευρώπης-ΝΑΤΟ αποτελεί κοινό συμφέρον. Αναφέρθηκε επίσης στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Κιρ Στάρμερ, υπογραμμίζοντας ότι η Βρετανία παραμένει στρατηγικός εταίρος της ΕΕ, ενώ ανακοίνωσε ότι τον Μάιο θα πραγματοποιηθεί Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-ΗΒ. Τέλος, ο Αντόνιο Κόστα διαβεβαίωσε ότι η στήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία παραμένει αταλάντευτη, σημειώνοντας ότι η Ένωση έχει ήδη προσφέρει βοήθεια ύψους 134 δισεκατομμυρίων ευρώ και θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη χώρα για όσο χρειαστεί, με στόχο μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη.