Αναψυκτήριο «Άκτιον» κατεδάφιση: Το τέλος μιας εποχής
Αναψυκτήριο «Άκτιον» κατεδάφιση: Η ιστορία του
Στιγμές ζωντανής διασκέδασης και ανεπανάληπτης κοσμοσυρροής αποτύπωναν κάποτε οι φακοί των φωτογράφων στην παραλία της Αγίας Τριάδας. Εκεί, όπου τα καλοκαίρια των δεκαετιών του ’50, του ’60 και του ’70 διοργανώνονταν ξέφρενα πάρτι από την εφημερίδα «Θεσσαλονίκη», προσελκύοντας πλήθος Θεσσαλονικέων αλλά και διασημοτήτων της εποχής.
Ένα από τα πιο φημισμένα event ήταν ο διαγωνισμός χορού «Χορός του Λεμονιού», όπου τα ζευγάρια προσπαθούσαν να κρατήσουν ένα λεμόνι ανάμεσα στα μέτωπά τους ενώ στροβιλίζονταν στον ρυθμό της μουσικής.
Μέλη της κριτικής επιτροπής ήταν καταξιωμένοι καλλιτέχνες της εποχής, όπως ο Ντίνος Ηλιόπουλος, η Νόρα Κατσέλη και ο Βαγγέλης Πλοιός. Οι νικητές κέρδιζαν δίσκους 45 στροφών, ρούχα, καλλυντικά και αξεσουάρ, ενώ οι αναμνήσεις αυτών των πάρτι παρέμεναν ανεξίτηλες.
Ο δημοσιογράφος και διοργανωτής των πάρτι, Γιάννης Νέγρης, θυμάται χαρακτηριστικά ότι κάποιοι επισκέπτες, για να αποφύγουν την πληρωμή του εισιτηρίου εισόδου στην πλαζ, επέλεγαν να φτάσουν κολυμπώντας! Παρά τις προσπάθειες των ιδιοκτητών να ελέγξουν την πρόσβαση, οι πιο ευρηματικοί λουόμενοι κατάφερναν να συμμετέχουν στα πάρτι χωρίς κόστος.
Στο αντίθετο άκρο της παραλίας της Αγίας Τριάδας, δέσποζε το «Άκτιον», ένα αναψυκτήριο που αποτέλεσε σύμβολο μιας άλλης εποχής. Η ιστορία του συνδέεται με τις κατασκηνώσεις του Πατριωτικού Ιδρύματος Κοινωνικής Προστασίας και Αντιλήψεως (ΠΙΚΠΑ), το οποίο δημιούργησε το κτίσμα το 1958 και το εκμίσθωνε στον δήμο για χρήση από τους λουόμενους. Αργότερα, αποτέλεσε τμήμα της πλαζ του ΕΟΤ, δίνοντας το σκηνικό για την πρώτη ελληνική έγχρωμη ταινία σε CinemaScope, το μιούζικαλ «Κάτι να καίει» του Γιάννη Δαλιανίδη.
Αγαπημένο στέκι ποδοσφαιριστών και καλλιτεχνών
Τα πάρτι της εφημερίδας «Θεσσαλονίκη» δεν άφηναν ασυγκίνητους ούτε τους ποδοσφαιριστές, που συμμετείχαν ενεργά στη διασκέδαση. Χαρακτηριστική είναι η φωτογραφία ποδοσφαιριστών του Άρη που γιόρταζαν στην Αγία Τριάδα την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδος το 1970. Παράλληλα, μεγάλες προσωπικότητες της μουσικής σκηνής, όπως οι «Olympians» και ο Πασχάλης, έβρισκαν εκεί βήμα έκφρασης σε μια εποχή που δεν υπήρχαν πολλά νυχτερινά κέντρα. Πρόσφατα, η ιστορία αυτή έφτασε στο τέλος της, καθώς ξεκίνησε η κατεδάφιση του Άκτιον, το τελευταίο απομεινάρι αυτής της θρυλικής περιόδου. Το κτίριο, που για δεκαετίες φιλοξενούσε στιγμές χαλάρωσης και διασκέδασης, είχε μετατραπεί σε ερειπωμένο και εγκαταλελειμμένο χώρο, γεμάτο σκουπίδια και βανδαλισμούς.
Ο δήμαρχος Θερμαϊκού, Θεόδωρος Τζέκος, υπογράμμισε πως η κατεδάφιση αποτελούσε αίτημα των κατοίκων, ενώ ο επιβλέπων μηχανικός της διαδικασίας, Φίλιππος Γκανούλης, χαρακτήρισε το γεγονός «τέλος εποχής και επιστροφή της παραλίας στον δημόσιο χώρο». Αν και το Άκτιον αποτελεί πλέον παρελθόν, οι μνήμες από την ένδοξη περίοδο της Αγίας Τριάδας εξακολουθούν να ζουν μέσα από τις αφηγήσεις όσων έζησαν εκείνα τα ανεπανάληπτα καλοκαίρια. Τα πάρτι, οι μουσικές, οι διασημότητες και η αίσθηση ελευθερίας κάτω από τον έναστρο ουρανό, παραμένουν ένα κομμάτι της πολιτιστικής ιστορίας της Θεσσαλονίκης.