ΑΝΑΛΓΗΤΗ η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση στην Ξάνθη: Δεν υπάρχουν νοσηλευτές στα σχολεία!!!

Γονείς με παιδιά που έχουν χρόνια προβλήματα υγείας, αναγκάζονται να περιμένουν στα… παγκάκια με φάρμακα και ενέσεις, τη στιγμή κατά την οποία θα έπρεπε να βρίσκεται μία τουλάχιστον νοσηλεύτρια ή νοσηλευτής για να έχει την ευθύνη της παροχής αυτής της αναγκαίας για τα παιδιά υποστήριξης, χωρίς να κλονίζεται η παρουσία τους τόσο στη σχολική κοινότητα αλλά και να διασφαλίζεται το συνεχές της φαρμακευτικής αγωγής τους, που είναι σημαντικό για την υγεία τους!
Η αγανάκτηση των γονέων μεγάλη, που έχουν φτάσει στο σημείο πλέον να δημοσιοποιούν το θέμα σε στήλες των κοινωνικών δικτύων και να ζητούν εδώ και τώρα την παρέμβαση του Υπουργείου Παιδείας!
Σε απόγνωση οι γονείς παιδιών με διαβήτη, σοβαρών αλλεργιών, χρονίων παθήσεων που χρήζουν νοσηλευτικής υποστήριξης κατά την ώρα των μαθημάτων τους για να μην αποκλειστούν στα σπίτια τους, βρίσκουν…. “τοίχο” απο την ανάλγητη στάση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ξάνθη.
Χαρακτηριστική είναι η φράση μιας μητέρας που λέει χαρακτηριστικά:
“Το παιδί μου φοιτά σε συγκρότημα σχολείων, όπου υπάρχει μία νοσηλεύτρια για 600 παιδιά σχεδόν. Αν σημάνει συναγερμός, τότε ΑΝ θα προλάβει η νοσηλεύτρια με ότι αυτό συνεπάγεται. Εχω παραιτηθεί απο τη δουλειά μου και καθημερινά βρίσκομαι σε ένα παγκάκι έξω απο το σχολείο για να παρέχω στο παιδί μου τα αναγκαία αλλά και ότι χρειαστεί σε περίπτωση υποτροπής του…”
Εννοείται ότι για λόγους προσωπικών δεδομένων τόσο της μητέρας όσο και του παιδιού, αλλά και με καμία διάθεση διασυρμού των σχολικών μονάδων, δεν δημοσιεύουμε περισσότερα στοιχεία!
Μία άλλη μητέρα, η οποία μάλιστα είναι και λογοθεραπεύτρια, αναζητά λύση για την κάλυψη του παιδιού της που πάσχει απο χρόνιες σοβαρές αλλεργίες, αλλά φωνή βοώντος… Η απάντηση της Πρωτοβάθμιας ήταν “να κάθεται στα παγκάκια την ώρα της ένεσης…”!!!
Τι προβλέπει ο νόμος
Σύμφωνα με το Νόμο 4186/2013 που αντικαθιστά αυτόν του 2008 και αφορά εφαρμοστικές διατάξεις για την Παιδεία, στο Κεφάλαιο Ζ και στην παράγραφο 16, γίνεται ιδιαίτερη μνεία που “απελευθερώνει” τις όποιες αριθμητικές δυσκαμψίες του προηγούμενου νόμου και δίνει τη δυνατότητα της τοποθέτησης νοσηλευτή σε κάθε σχεδόν σχολική μονάδα, αρκεί η αιτιολόγηση να είναι ακριβής και να έχει προηγηθεί η ανάλογη αίτηση του γονέα προς τη σχολική μονάδα που φοιτά ο μαθητής που είναι ΑΜΕΑ.
Σύμφωνα πάντα με τον ίδιο νόμο αλλά και με μεταγενέστερες διατάξεις, “Οι Δ/νσεις Εκπ/σης συλλέγουν τα αιτήματα, ελέγχουν τα δικ/α και τα καταχωρίζουν σε πίνακες. Στη συνέχεια οι πίνακες διαβιβάζονται στην αρμόδια Περιφ. Δ/νση Εκπ/σης (ΠΔΕ) οι οποίες ελέγχουν την διαδικασία και εξετάζουν τις προϋποθέσεις και την ορθότητα των δικ/κων. Ο χρόνος υλοποίησης της φάσης αυτής ορίζεται στο σώμα της Εγκυκλίου κατ΄έτος.”
Σε ρεπορτάζ του ιστότοπου “thraki.com.gr” στις 21 Νοέ 2024, η Διευθύντρια – Προϊσταμένη της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης κα Στυλιανίδου, αποφεύγει να αναφέρει εντέχνως τον αριθμό των νοσηλευτών στα σχολεία της βαθμίδας εκπαίδευσης που ηγείται! Ιδού και το ανάλογο απόσπασμα της δήλωσής της:
“ο άλλος υποστηρικτικός θεσμός είναι οι σχολικοί νοσηλευτές. Δεν θα ήθελα να αναφερθώ σε αριθμούς. Θα πρέπει να μιλήσω για έναν θεσμό ο οποίος υποστηρίζει όλες τις αναγκαίες και επικίνδυνες καταστάσεις στις οποίες μπορεί να βρεθεί ένα παιδί. Σημασία έχει ότι αυτή τη στιγμή έχουμε πλήρη κάλυψη στα παιδιά που έχουν διαβήτη.
Αναφορικά με ένα αίτημα, σε κάποιους περιπτώσεις, από συλλόγους διαβητικών κλπ, πραγματικά παρέλκει η όποια επισήμανση κοινωνικών φορέων ή συλλόγων, διότι ούτως ή άλλως αυτό είναι πρώτιστο μέλημα για εμάς. Θέλουμε, να είναι ασφαλή τα παιδιά για να φοιτούν στο σχολείο. Άρα, ο διαβήτης και η επιληψία σε έναν βαθμό (αν και τα παιδιά με την επιληψία λαμβάνουν τη φαρμακευτική τους αγωγή τακτικά, οπότε σπανίως θα έχουμε περιστατικό στο σχολείο) αποτελεί κύριε μέλημά μας. Δίνουμε πολύ μεγάλη βαρύτητα. Θέλω να σας πω ότι την προτεραιότητα που δίνεται από το Υπ. Παιδείας για την κάλυψη των παιδιών που έχουν ανάγκη απο σχολικό νοσηλευτή, την αποδίδουν απολύτως στον διευθυντή εκπαίδευσης πού θα πρέπει να εκτιμήσει.
Αντιλαμβάνεστε ότι όταν έρχονται εγκεκριμένα τα αιτήματα, είναι πάρα πολύ δύσκολο από απόσταση και μέσα από έγγραφα να αντιληφθείς ακριβώς την επικινδυνότητα και την δυσκολία και να επιλέξεις, όταν στην αρχή χρειάζεσαι 20 νοσηλευτές και τελικά έχεις 10. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να εντοπίσεις που θα δώσεις τη μεγαλύτερη προσοχή. Και σίγουρα δεν θα τη δώσεις στην αλλεργία στο φουντούκι ή στην αλλεργία στο σύκο ή στο ακτινίδιο. Διότι και για αυτές τις περιπτώσεις εγκρίνεται σχολικός νοσηλευτής, αλλά προσωπικά πιστεύω ότι δεν είναι κάτι που θα δημιουργήσει επικινδυνότητα στο σχολικό περιβάλλον, όταν αυτές οι τροφές δεν κυκλοφορούν καθώς έχει ενημερωθεί το σχολείο και βεβαίως τα παιδιά δεν μοιράζονται τρόφιμα μεταξύ τους, ούτε επιτρέπονται κεράσματα ανεξέλεγκτα, όταν ο δάσκαλος ή το σχολείο γνωρίζει ότι κάποιο παιδί έχει αλλεργία στο φουντούκι (για παράδειγμα) και άρα δεν πρέπει να φάει σοκολάτα.
Ο διαβήτης είναι πρώτιστο μέλημα για εμάς και μπορώ να σας πω ότι δίνεται προτεραιότητα σε όσο πιο απομακρυσμένο σημείο σχολικής μονάδας υπάρχει στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης. Αυτή τη στιγμή, για τους σχολικούς νοσηλευτές, η μεγαλύτερη απόσταση είναι ορεινά στον Κένταυρο και στην Γλαύκη και πεδινά στο Εράσμιο. Θα ήθελα επίσης να σημειώσω ότι για αυτή την ευθύνη τοποθέτηση σχολικών νοσηλευτών, προσωπικά όλα τα σχολεία είναι “παιδιά μου”.
Ο νοσηλευτής δεν μπορεί να είναι δίπλα στο παιδί την ώρα του μαθήματος. Θα ασκήσει τα καθήκοντά του στους χρόνους που πρέπει και με τα εργαλεία που έχει ανάλογα με την περίπτωση του παιδιού”.
Είναι… “γιατρός” η κα Στυλιανίδου;
Αξιο απορίας είναι το περιεχόμενο των δηλώσεων της κας Στυλιανίδου, που εκτός της ομολογίας της για τον ελάχιστο αριθμό νοσηλευτών στα σχολεία, κάνει και ιατρικές διακρίσεις, που αν μη τι άλλο πρέπει να να έχει γνώσεις ιατρικής και όχι μόνο!
Το ύφος και ο τρόπος προσέγγισης της Διευθύντριας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ενός τόσο σοβαρού θέματος, δείχνει έναν άνθρωπο καταρχήν ΑΝΑΛΓΗΤΟ που “κρύβεται” πίσω απο την υπηρεσιακή του ιδιότητα, ενώ οι δηλώσεις “όλα τα σχολεία είναι παιδιά μου”, παραπέμπουν σε πολιτική ρητορική και όχι υπεύθυνη μιας εκπαιδευτικού και δη υπευθύνου για τη ζωή την ασφάλεια και την εκπαίδευση των παιδιών της προσχολικής και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης!
Να επέμβει άμεσα το Υπουργείο Παιδείας
Θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο να γνωρίζουμε ποια είναι η άποψη της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για το θέμα αυτό, όπως επίσης και τι έχει να πει το αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας και η Υπουργός κα Ζαχαράκη.
Ποια είναι η αντίδρασή σας;






