Ανακάμπτει η καλλιέργεια σκόρδων στην Νέα Βύσσα


Οι δυσκολίες μια παραγωγής άλλοτε συμφέρουσας οικονομικά, άλλαξε τα δεδομένα για τους καλλιεργητές της Νέας Βύσσας.
Την στροφή στην παραγωγή από τα σπαράγγια στα σκόρδα καταγράφει ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Δημήτρης Σταματάκης.
Ο Ζαφείρης Καζαντζής, πρόεδρος παραγωγών σπαραγγιού Ν. Βύσσας, αναφέρει ότι πριν από 15 χρόνια 2.000 στρέμματα ήταν σπαρμένα με σπαράγγια. Σήμερα δεν φτάνουν τα 150 στρέμματα.

Οι λόγοι αυτής της αλλαγής είναι ότι πρόκειται για σχεδόν αποκλειστικά εξαγώγιμο προϊόν. Ωστόσο, η αγορά γέμισε από τα γερμανικά σπαράγγια, το εργατικό κόστος για τους έλληνες παραγωγούς αυξήθηκε πολύ και το κλίμα στον βόρειο Έβρο δεν ευνοεί για να καλλιεργήσουν πρώιμα φυτά, τα οποία έχουν τις υψηλότερες τιμές στην αγορά. Σταδιακά η καλλιέργεια εγκαταλείφθηκε, αλλά προς ικανοποίηση των απανταχού καταναλωτών οι αγρότες στράφηκαν στα σκόρδα.
Ο κ. Ναστούλης σκορδοπαραγωγός, λέει πως αυτήν την στιγμή στην Ν. Βύσσα καλλιεργούνται γύρω στα 1.800 στρέμματα σκόρδα, που αντιπροσωπεύει το 70% με 80% της εγχώριας παραγωγής. Ωστόσο, είναι το μόνο προϊόν που προσφέρει ακόμη εισόδημα στους αγρότες.

Κολοκυθόσπορος, κρεμμύδια και σκόρδα είναι τα κύρια προϊόντα που παράγει ο τόπος. Έπειτα από τις μεγάλες επενδύσεις σε εργοστάσια και μηχανήματα, η στροφή σε άλλη καλλιέργεια δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Κάθε καλλιέργεια που σταματά πολλά χρήματα που χάνονται και κάθε καινούργια μια δύσκολη αρχή.
Η διαφορά στην τιμή των εισαγομένων από την Κίνα σκόρδων, που πλημμυρίζουν την ελληνική αγορά, αφήνουν τεράστια κέρδη σε εμπόρους και σούπερ- μάρκετ, αλλά δεν σημαίνουν χαμηλότερες τιμές στο ράφι για τους καταναλωτές.

Τουναντίον είναι πολύ ακριβότερα από τα ελληνικά που υπάρχουν άφθονα σε πάγκους στις λαϊκές αγορές. Επιπλέον, υπάρχει ακόμη ένας λόγος που οι καταναλωτές θα πρέπει να επιλέγουν αποκλειστικά ελληνικά σκόρδα.
Τα κινέζικα διαφέρουν ως προς την υφή, είναι χονδρόφλουδα, σκληρά και σε αντίθεση με τα εγχώρια δεν προσφέρουν όλα τα στοιχεία που τα καθιστούν ασπίδα και προληπτικό μέσο ενάντια σε θανατηφόρες νόσους. Το μυστικό των σκόρδων βρίσκεται στην τρυφερή τους φλούδα και η κατανάλωση ιδίως των ωμών εγγυάται ότι τα απαραίτητα για την υγεία στοιχεία θα απορροφηθούν. Επίσης, έπειτα από βρασμό ή μαγείρεμα άνω των 10 λεπτών το μόνο που θυμίζει σκόρδο είναι η μυρουδιά. Όλα τα καλά χάνονται. Οι συνταγές με σκόρδα τσιγαρισμένα ή βρασμένα επί ώρες, από μάγειρες που ουδεμία σχέση έχουν με την χημεία ή την βιολογία, ουδέν προσφέρουν.
www.ertnews.gr
Ποια είναι η αντίδρασή σας;






