Αμερικανικές εκλογές: Γιατί οι Λατίνοι ψηφίζουν Τραμπ

Αμερικανικές εκλογές: Παρά το «πλωτό νησί σκουπιδιών», οι δημοσκοπήσεις βρίσκουν ότι ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος, τα πάει ασυνήθιστα καλά μεταξύ των Μαύρων και Ισπανόφωνων ψηφοφόρων

Νοε 5, 2024 - 00:00
 0  78
Αμερικανικές εκλογές: Γιατί οι Λατίνοι ψηφίζουν Τραμπ

‘Oταν, ο κωμικός Τόνι Χίντσκλιφ έκανε ρατσιστικά και απαξιωτικά σχόλια για τους Λατίνους και αναφέρθηκε στο Πουέρτο Ρίκο ως «ένα πλωτό νησί σκουπιδιών», στην συγκέντρωση του Ντόναλντ Τραμπ στη Νέα Υόρκη την Κυριακή, το σχόλιο έγινε δεκτό με οργή από πολλούς Λατίνους, πολιτικούς, ψηφοφόρους και διασημότητες. Παρόλα αυτά, η βαριά προσβολή δεν απέτρεψε  ορισμένους Λατίνους από το να επιβεβαιώσουν την υποστήριξή τους στον, ρατσιστικών και ξενοφοβικών αντιλήψεων, Τραμπ, που επίσης έχει καταφύγει σε όργιο σχολίων κατά των μεταναστών. Οι δημοσκοπήσεις, παραδόξως, βρίσκουν ότι ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος, τα πάει ασυνήθιστα καλά μεταξύ των Μαύρων και Ισπανόφωνων ψηφοφόρων. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλές εξηγήσεις για το γιατί συμβαίνει αυτό.

Είναι η οικονομία

Πολλοί  υποθέτουν ότι οι Δημοκρατικοί κερδίζουν τους μαύρους και τους ισπανόφωνους ψηφοφόρους απλώς και μόνο λόγω της δέσμευσης του κόμματος για την προώθηση της φυλετικής ισότητας, αλλά ο ρόλος του οικονομικού συμφέροντος δεν πρέπει να υποτιμάται.  Η αίσθηση ορισμένων είναι πως ήταν οικονομικά σε καλύτερη κατάσταση πριν από τέσσερα χρόνια από ό,τι επί κυβέρνησης Μπάιντεν-Χάρις. Επιπλέον  οι νεοεισερχόμενοι τους παίρνουν τις δουλειές, όπως υποστηρίζουν. Ο Pedro Fernandez ένας 63χρονος με καταγωγή από το Μεξικό, ο οποίος ζει στην πόλη Whitewater του Ουισκόνσιν τα τελευταία 32 χρόνια, στηρίζει τον Τραμπ, λόγω της υπόσχεσής του να σταματήσει την παράνομη μετανάστευση, που τους παίρνει τις δουλειες. Τον ενοχλεί επίσης, ότι οι άνθρωποι που έρχονται παράνομα στην Αμερική φιλοξενούνται δωρεάν σε ξενοδοχεία.

Υποστηρίζει επίσης ότι η πόλη του μετατρέπεται σε «φυτώριο δραστηριότητας καρτέλ και παράνομων ναρκωτικών». Περίπου το 40 % των μαύρων  και το 43 % των Ισπανόφωνων ψηφοφόρων δηλώνουν ότι υποστηρίζουν την κατασκευή  τείχους κατά μήκος των νότιων συνόρων. Ομοίως, το 45 %των Ισπανόφωνων  και το 41% των μαύρων ψηφοφόρων δηλώνουν ότι υποστηρίζουν την απέλαση μεταναστών χωρίς έγγραφα.

Στροφή στην Ισπανική «κληρονομιά»

Η φαντασίωση της καταγωγής, είναι  μια έννοια που επινοήθηκε από τον ακτιβιστή των πολιτικών δικαιωμάτων και ιστορικό Carey McWilliams στα τέλη της δεκαετίας του 1940. Οι Λατίνοι «αποχρωματίζουν» την προέλευσή τους και προμοτάρουν την ισπανική καταγωγή τους, αποδεχόμενοι τις αξίες της λευκής υπεροχής. Οι μισοί Ισπανόφωνοι ψηφοφόροι και σχεδόν οι μισοί – 47 τοις εκατό – των μαύρων ψηφοφόρων λένε ότι η εγκληματικότητα στις μεγάλες πόλεις είναι ένα σημαντικό πρόβλημα που έχει ξεφύγει από τον έλεγχο. Αυτό είναι ουσιαστικά το ίδιο με το ποσοστό των λευκών ψηφοφόρων (50 τοις εκατό) που λένε το ίδιο.

«Ένα από τα σημεία εισόδου  από τους  Λατίνους στον κόσμο της λευκής υπεροχής και του λευκού εθνικισμού είναι η στροφή στην ισπανική κληρονομιά, η στροφή στη λευκότητα», υποστηρίζει η δημοσιογράφος Paola Ramos. Όταν πήρε συνέντευξη από Μεξικανο-αμερικανούς συνοριοφύλακες που είχαν αντι-μεταναστευτικές πεποιθήσεις ανακάλυψε ότι το έκαναν επειδή αποστασιοποιήθηκαν από τις ρίζες τους.

Η Ramos μίλησε επίσης με Αφροαμερικανούς Δομινικανούς υποστηρικτές του Trump στο Μπρονξ, οι οποίοι αναδεικνύουν την ισπανική καταγωγή τους έναντι των αφρικανικών τους ριζών, παρόλο που φυλετικά χαρακτηρίζονται ως μαύροι στις ΗΠΑ. «Αλλά στο μυαλό τους, λόγω της φαντασιακής καταγωγής  βλέπουν τους εαυτούς τους περισσότερο ευθυγραμμισμένους φυλετικά με την Αμερική του Τραμπ παρά με τη μαύρη καταγωγή τους, λέει.

Βλέπουν τον εαυτό τους περισσότερο ως μέλη της εργατικής τάξης

Για τον πολιτικό σύμβουλο Mike Madrid, η αύξηση της υποστήριξης των Ρεπουμπλικανών από τους Λατίνους, ιδίως μεταξύ των ανδρών, είναι μία μακροπρόθεσμη τάση. Δεν βλέπουν τους εαυτούς τους τόσο πολύ ως εθνοτικούς ή φυλετικούς ψηφοφόρους – κυρίως, βλέπουν τους εαυτούς τους ως ψηφοφόρους της εργατικής τάξης», είπε. Αυτό το χάσμα γίνεται όλο και πιο έντονο καθώς περισσότεροι Λατίνοι γεννιούνται στις ΗΠΑ, σπουδάζουν και έχουν την ευκαιρία να ζήσουν το αμερικανικό όνειρο. Να σημειωθεί, ότι ο αριθμός των Λατίνων με δικαίωμα ψήφου, από το 2016, αυξήθηκε από 27 εκατομμύρια σε 36 εκατομμύρια.

naftemporiki.gr