Αλεξανδρούπολη: Μέτρια η εξαγωγική δραστηριότητα που χρειάζεται άμεσα στήριξη

Την έβδομη θέση κατέχει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στη γενική κατάταξη των εξαγωγών ανά περιφέρεια στην Ελλάδα, με την αξία των εξαγώγιμων προϊόντων να φτάνει το 1.055.544.126 ευρώ, ενώ μεταξύ των πέντε Περιφερειακών Ενοτήτων την μεγαλύτερη εξαγωγική δραστηριότητα έχει η Ξάνθη, με τελευταίο τον Ν. Έβρου. Η πορεία των ελληνικών εξαγωγών και ειδικότερα ... Περισσότερα www.ertnews.gr

Μάι 29, 2024 - 12:00
 0  8
Αλεξανδρούπολη: Μέτρια η εξαγωγική δραστηριότητα που χρειάζεται άμεσα στήριξη
ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΔΕΚΟ ΔΕΗ ΚΑΙ ΕΥΔΑΠ-ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΕΥΡΩ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Την έβδομη θέση κατέχει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στη γενική κατάταξη των εξαγωγών ανά περιφέρεια στην Ελλάδα, με την αξία των εξαγώγιμων προϊόντων να φτάνει το 1.055.544.126 ευρώ, ενώ μεταξύ των πέντε Περιφερειακών Ενοτήτων την μεγαλύτερη εξαγωγική δραστηριότητα έχει η Ξάνθη, με τελευταίο τον Ν. Έβρου.

Η πορεία των ελληνικών εξαγωγών και ειδικότερα η εξαγωγική δραστηριότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, παρουσιάστηκαν -μεταξύ άλλων- στην ημερίδα εξωστρέφειας που διοργάνωσε, στην Καβάλα, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Η εξαγωγική δραστηριότητα ανα νομό

Στα στοιχεία που αφορούν την πορεία των εξαγωγικών επιχειρήσεων στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αναφέρθηκε  ο Γιάννης Ρέτσας, γενικός διευθυντής Στρατηγικής Ανάπτυξης Εξωτερικού Εμπορίου της Enterprise Greece, σημειώνοντας ότι, μεταξύ των πέντε περιφερειακών ενοτήτων, η Ξάνθη παρουσιάζει τη μεγαλύτερη εξαγωγική δραστηριότητα για το 2023 σε ποσοστό 32%, με δεύτερη την Καβάλα με ποσοστό 23% και ακολουθούν η Δράμα, η Ροδόπη και ο Έβρος.

«H περιοχή είναι σε μια ιδιόμορφη κατάσταση με πολύ λίγες πλέον επιχειρήσεις ικανού μεγέθους σε λειτουργία στον Ν. Έβρου, ως εκ τούτο σήμερα υπάρχουν επιχειρήσεις στην περιοχή οι οποίες έχουν ένα ισχυρό εξαγωγικό προφίλ, αλλά δεν αρκεί», σχολίασε  στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βιοτεχνών Έβρου κ. Χρήστος Γιορδαμπλής, και πρόσθεσε ότι «όλη η Περιφέρεια άλλωστε και η επίδοση αυτή οφείλεται περισσότερο στον πολύ ισχυρό κλάδο μαρμάρου που λειτουργεί στην Αν. Μακεδονία και στην ευρύτερη περιοχή του Παγγαίου, το οποίο ουσιαστικά επιτρέπει την περιοχή να έχει ένα κλάδο ιδιαίτερα ανταγωνιστικό, οι υπόλοιποι κλάδοι ο κάθε νομός και πολύ περισσότερο του Έβρου μετρά λίγες επιχειρήσεις και ως εκ τούτου το εξαγωγικό αποτύπωμα είναι ιδιαίτερα πεπερασμένο».

Η πολιτεία πρέπει να επενδύσει πραγματικά στην περιοχή

Όπως εξήγησε, «όταν οι υποδομές δεν λειτουργούν με τρόπο κοστολογικά ανταγωνιστικό και με ένα τρόπο συνδυασμένο αυτό καταστρέφει την επιχειρηματικότητα μιας περιοχής ειδικά όταν αυτή είναι μακριά από τα κέντρα κατανάλωσης», για να υπογραμμίσει  πως, «η  πολιτεία πρέπει να επενδύσει πραγματικά στην περιοχή εάν θέλει να είναι ανταγωνιστική (…) Πρόκειται να γίνουν πολλά, αλλά σήμερα ούτε το λιμάνι λειτουργεί, ούτε ο σιδηρόδρομος λειτουργεί με τρόπο που να εξυπηρετεί παραγωγικές επιχειρήσεις. Έτσι αυτό το κοστολογικό μειονέκτημα μετατρέπεται σε ανταγωνιστικό μειονέκτημα. Εάν αυτό δεν το αντιμετωπίσει η Πολιτεία  είτε με άμεσα είτε με έμμεσα μέτρα η περιοχή θα έχει ένα τεχνητό πρόβλημα ανταγωνιστικότητας», είπε χαρακτηριστικά.

Τα μεγάλα έργα

Αναφερόμενος στα μεγάλα έργα που είναι σε εξέλιξη στην περιοχή, σημείωσε πως έχουν πολύ μεγάλο χρόνο υλοποίησης και δημιουργούν συνεχώς ένα κενό το οποίο οδηγεί σε μια δυσκολία προσέλκυσης νέων επιχειρήσεων, αλλά και συγκράτησης υφιστάμενων επενδύσεων στην περιοχή.

Καταλήγοντας κ. Γιορδαμπλής τόνισε πως «η περιοχή μπορεί να έχει πολλές προοπτικές ότι θα μετατραπεί σε ενεργειακό  κόμβο η σε μεταφορικό, αλλά μέχρι να γίνουν όλα αυτά και να λειτουργούν αυτές οι υποδομές μια επιχείρηση η οποία θέλει να στείλει είτε τα άλευρα της, είτε την ξυλεία της, είτε τα είδη τεχνολογίας που παράγει, δεν θα είναι όσο ανταγωνιστική θα ήταν εάν ήταν στο κέντρο».

www.ertnews.gr