Αιφνιδιασμένη η Ευρώπη από την παρέμβαση Τραμπ για την Ουκρανία – Οι θέσεις των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις στην Ευρώπη για το ειρηνευτικό σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ για την Ουκρανία, μετά και την τηλεφωνική ομιλία που είχε με τον ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν. Χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ διαμηνύουν ότι η Ουκρανία και η Ευρώπη δεν πρέπει να αποκόπτονται από οποιαδήποτε διαπραγμάτευση για τον τερματισμό του πολέμου. Το θέμα απασχόλησε σήμερα και ... Περισσότερα www.ertnews.gr

Φεβ 13, 2025 - 13:30
 0  18
Belgium NATO US Ukraine

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις στην Ευρώπη για το ειρηνευτικό σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ για την Ουκρανία, μετά και την τηλεφωνική ομιλία που είχε με τον ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ διαμηνύουν ότι η Ουκρανία και η Ευρώπη δεν πρέπει να αποκόπτονται από οποιαδήποτε διαπραγμάτευση για τον τερματισμό του πολέμου. Το θέμα απασχόλησε σήμερα και την συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Πιτ Χέγκσεθ τόνισε ότι οι προσπάθειες του Τραμπ να επιδιώξει τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία με τον Ρώσο ηγέτη Βλαντίμιρ Πούτιν «σίγουρα δεν αποτελούν προδοσία» του Κιέβου.

Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις επέμειναν ότι το Κίεβο και άλλες χώρες της ηπείρου πρέπει να έχουν θέση στο τραπέζι των όποιων μελλοντικών διαπραγματεύσεων. «Δεν υπάρχει καμία προδοσία εκεί. Υπάρχει αναγνώριση ότι όλος ο κόσμος και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επενδύσει και ενδιαφέρονται για την ειρήνη», δήλωσε ο Χέγκσεθ πριν από τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ. «Αυτό θα απαιτήσει και από τις δύο πλευρές να αναγνωρίσουν πράγματα που δεν θέλουν».

Ο Πιτ Χέγκσεθ έχει θέσει μια σειρά από προσδοκίες από την Ουάσινγκτον για να σταματήσει η σύγκρουση, λέγοντας ότι δεν είναι ρεαλιστικό για την Ουκρανία να ανακτήσει όλα τα εδάφη της ή να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Είπε επίσης ότι η Ευρώπη πρέπει τώρα να αρχίσει να παρέχει το «συντριπτικό μερίδιο» της βοήθειας προς την Ουκρανία και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα αναπτύξουν στρατεύματα ως εγγύηση ασφαλείας στο πλαίσιο οποιασδήποτε συμφωνίας.

Ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Μπόρις Πιστόριους, αντέδρασε λέγοντας ότι είναι «λυπηρό» το γεγονός ότι η Ουάσινγκτον έκανε «παραχωρήσεις» στη Ρωσία πριν καν αρχίσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες. «Κατά την άποψή μου, θα ήταν καλύτερο να μιλήσουμε για πιθανή ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ή για πιθανές απώλειες εδαφών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο Πιστόριους.

«Για μένα, είναι ξεκάθαρο… ότι η Ευρώπη πρέπει να εμπλακεί στις διαπραγματεύσεις — και νομίζω ότι αυτό είναι πολύ εύκολο να γίνει κατανοητό», ειδικά εάν η Ευρώπη «υποτίθεται ότι παίζει κεντρικό ή κύριο ρόλο στην ειρηνευτική τάξη» πρόσθεσε και σημείωσε: «Η Ευρώπη θα πρέπει να ζήσει άμεσα» με τις συνέπειες, επομένως «εξυπακούεται ότι πρέπει να είμαστε μέρος των διαπραγματεύσεων».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε δήλωσε την Πέμπτη ότι η Ουκρανία θα πρέπει να συμμετέχει στις συζητήσεις για το μέλλον της, αλλά υποβάθμισε τις ανησυχίες ότι οι Ευρωπαίοι και το Κίεβο παραγκωνίζονται από τον Ντόναλντ Τραμπ. «Φυσικά, είναι ζωτικής σημασίας η στενή συμμετοχή της Ουκρανίας σε ό,τι συμβαίνει σχετικά με την Ουκρανία», δήλωσε ο Ρούτε στους δημοσιογράφους, πριν από τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. «Ξεχνάτε επίσης να αναφέρετε ότι [ο Τραμπ] είχε επίσης μια μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της [Ουκρανίας] Ζελένσκι», είπε. «Αναδύεται μια σαφής σύγκλιση: Όλοι θέλουμε ειρήνη στην Ουκρανία, μάλλον νωρίτερα παρά αργότερα. Όλοι θέλουμε η Ουκρανία να βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή θέση» πρόσθεσε.

Ο Ρούτε, ο οποίος προήδρευε της συνεδρίασης της Πέμπτης, είπε ότι όποια συμφωνία και αν επιτευχθεί μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, είναι ζωτικής σημασίας ότι «η ειρηνευτική συμφωνία είναι διαρκής, ότι ο Πούτιν ξέρει ότι αυτό είναι το τέλος, ότι δεν μπορεί ποτέ ξανά να προσπαθήσει να καταλάβει ένα κομμάτι της Ουκρανίας».

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς αρνείται μία «επιβεβλημένη στην Ουκρανία ειρήνη» σε συνέντευξή του στο Politico. «Ο επόμενος στόχος είναι να διασφαλισθεί ότι δεν υπάρχει ειρήνη δια της επιβολής», λέει ο γερμανός καγκελάριος. «Δεν είναι ακόμη σαφές υπό ποιους όρους η Ουκρανία θα ήταν έτοιμη να αποδεχθεί μία ειρηνευτική συμφωνία», δηλώνει ο γερμανός καγκελάριος.

«Δεν μπορεί να υπάρξει διαπραγμάτευση για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία. Και η φωνή της Ουκρανίας πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο οποιωνδήποτε συνομιλιών», είπε ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Τζον Χίλι στους δημοσιογράφους στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ, καθώς οι 32 υπουργοί Άμυνας του οργανισμού συναντήθηκαν για συνομιλίες για την Ουκρανία.

Νωρίτερα, η επικεφαλής διπλωμάτης του μπλοκ, Κάγια Κάλλας, ανάρτησε στο X ότι «σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση, η Ευρώπη πρέπει να έχει κεντρικό ρόλο», προσθέτοντας: «Η ανεξαρτησία και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας είναι άνευ όρων. Προτεραιότητά μας πρέπει τώρα να είναι η ενίσχυση της Ουκρανίας και η παροχή ισχυρών εγγυήσεων ασφαλείας».

«Πάντα υπογραμμίζαμε ότι… δεν θα ληφθεί απόφαση για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπάερμποκ. «Η ειρήνη μπορεί να επιτευχθεί μόνο συλλογικά. Και αυτό σημαίνει: με την Ουκρανία και με τους Ευρωπαίους».

Μιλώντας στο POLITICO, ο υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας Μπαίμπα Μπράζε είπε: «Η ουκρανική υπηρεσία σε οποιεσδήποτε ειρηνευτικές συνομιλίες είναι ζωτικής σημασίας».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Ράντοσλαβ Σικόρσκι δήλωσε ότι η Ουκρανία χρειάζεται περισσότερη στρατιωτική υποστήριξη πριν ξεκινήσει συνομιλίες με τον Πούτιν. «Η Πολωνία θα επιδιώξει αταλάντευτα εντατική στρατιωτική υποστήριξη για την Ουκρανία», είπε. «Η ενίσχυση των δυνατοτήτων της Ουκρανίας πριν από πιθανές συζητήσεις με τη Ρωσία είναι ζωτικής σημασίας για την ήπειρό μας».

«Είμαστε πολύ προσκολλημένοι σε μια πορεία της Ουκρανίας προς το ΝΑΤΟ. Εάν υπάρχει ειρήνη, χρειαζόμαστε εγγυήσεις ασφαλείας, ώστε να είναι δίκαιη και διαρκής», δήλωσε ο Ζαν-Νοέλ Μπαρό, υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας. «Είναι η ευρωπαϊκή ασφάλεια που διακυβεύεται με αυτόν τον επιθετικό πόλεμο – που έχει αναστατώσει την παγκόσμια τάξη και σημαίνει ότι δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στον κόσμο πριν από την εισβολή».

Μεντβέντεφ: Η Ευρώπη ζηλεύει

Η Ευρώπη ζηλεύει και είναι θυμωμένη για την τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Αμερικανού ομολόγου του Ντόναλντ Τραμπ, επειδή δείχνει ότι η δύναμή της στην παγκόσμια σκηνή έχει αποδυναμωθεί, δήλωσε την Πέμπτη ο Ρώσος αξιωματούχος ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

«Η ψυχρή γεροντοκόρη Ευρώπη είναι τρελή από ζήλια και οργή», έγραψε ο Μεντβέντεφ, πρώην πρόεδρος της Ρωσίας, στο Telegram. Είπε ότι η Ευρώπη δεν είχε προειδοποιηθεί για το τηλεφώνημα Πούτιν-Τραμπ ούτε είχε ερωτηθεί για το περιεχόμενό του. «Δείχνει τον πραγματικό της ρόλο στον κόσμο», είπε. «Ο χρόνος της Ευρώπης έχει τελειώσει».

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι εντυπωσιάστηκε από τη θέση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ
για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και πρόσθεσε ότι οι προετοιμασίες ήταν σε εξέλιξη για μια διμερή συνάντηση μεταξύ Τραμπ και Πούτιν.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι υπάρχει πολιτική βούληση τόσο από ρωσικής όσο και από αμερικανικής πλευράς για εξεύρεση λύσης και για το τέλος του τριετούς πολέμου.

www.ertnews.gr