Άδωνις – Φειδίας: Η Ελλάδα στα Τέμπη δέχθηκε την επίθεση εκατομμυρίων bots στα social media

Οκτώβριος 9, 2025 - 13:50
 0
Άδωνις – Φειδίας: Η Ελλάδα στα Τέμπη δέχθηκε την επίθεση εκατομμυρίων bots στα social media

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης άσκησε σκληρή κριτική για τον ρόλο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των αυτόματων λογαριασμών (bots) στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης σε κρίσιμα εθνικά γεγονότα, όπως χαρακτήρισε την τραγωδία στα Τέμπη. Σε εκτενή συνέντευξή του στον ευρωβουλευτή Φειδία Παναγιώτου, ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε ότι η Ελλάδα δέχθηκε μαζική διαδικτυακή επίθεση «που στόχευσε στην αποσταθεροποίηση της χώρας». Όπως εξήγησε, τις ημέρες γύρω από τα Τέμπη οι ελληνικές αρχές εντόπισαν «εκατομμύρια» ψεύτικους λογαριασμούς στα social media, πολλοί από τους οποίους άλλαζαν τα στοιχεία τους και υιοθετούσαν διαφορετικές ταυτότητες μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. «Υπήρχαν λογαριασμοί που την μία μέρα ονομαζόντουσαν “Λουντμίλα” και την άλλη “Φειδίας”», ανέφερε, και πρόσθεσε ότι οι συγκεκριμένοι λογαριασμοί ξαφνικά άρχισαν να αναπαράγουν αναρτήσεις που έκαιγαν την κοινωνική συζήτηση γύρω από το περιστατικό.

Ο υπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ξένης εμπλοκής, κατονομάζοντας τη Ρωσία ως «πρωτοπόρο» στη χρήση τέτοιων τακτικών: «Η Ρωσία είναι πρώτοι σε αυτό», είπε, δίχως όμως να ισχυριστεί πως υπάρχουν απολύτως τεκμηριωμένες αποδείξεις για την άμεση ανάμειξή της στην ελληνική υπόθεση. «Δεν λέω ότι είναι αναγκαστικά Ρώσοι· λέω ότι υπάρχουν δυνάμεις με συμφέρον να δημιουργηθεί χάος και ότι κάποιοι επένδυσαν διαδικτυακά σε αυτό», σχολίασε. Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ότι το φαινόμενο ήταν «αποδεδειγμένο» με τεχνικά στοιχεία που κατέγραψαν μαζική δραστηριότητα ψεύτικων λογαριασμών. Στο πλαίσιο της συζήτησης, ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη πρακτική «είδος πολέμου», καθώς, όπως εξήγησε, η χειραγώγηση εκμεταλλεύεται πραγματικά, ευαίσθητα γεγονότα και ενισχύει κοινωνικά τραύματα: «Δεν μπορείς να χειραγωγήσεις εύκολα την κοινή γνώμη όταν τα πράγματα είναι καλά. Όταν όμως υπάρχει ένα πραγματικό πρόβλημα που προκαλεί συγκίνηση και οργή, κάποια στοιχεία επενδύουν σε αυτό και βάζουν φωτιά». Κατά τον ίδιο, υπήρχαν σαφή σημάδια ότι η στόχευση είχε σκοπό την κοινωνική αναταραχή.

Ο υπουργός αναφέρθηκε γενικότερα στην τοξικότητα των πλατφορμών: το διαδίκτυο, είπε, «έβγαλε στην επιφάνεια» πολύ μίσος, απειλές και ύβρεις. Ειδική αναφορά έκανε στο X, την πλατφόρμα που έχει συνδεθεί με τον Έλον Μασκ, λέγοντας ότι εκεί «πέφτουν» συστηματικά ύβρεις και προσβολές — ένα κλίμα που, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν πρέπει να παραμένει ανεξέλεγκτο. Γι’ αυτό και τάχθηκε υπέρ του περιορισμού της ανωνυμίας: «Εγώ είμαι πολύ κατά της ανωνυμίας. Όλοι οι λογαριασμοί πρέπει να είναι επώνυμοι. Θες να βρίζεις; Βρίζεις, αλλά θα έχεις και συνέπειες», σημείωσε, προσθέτοντας ότι η κατάργηση της ανωνυμίας θα καθιστούσε δυνατή τη δικαστική και άλλη λογοδοσία απέναντι σε όσους ξεπερνούν τα όρια. Στο σημείο αυτό άφησε σαφείς αιχμές για τις πρακτικές εκείνες που επιτρέπουν σε ανώνυμες ή αυτοματοποιημένες ομάδες να διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις ή να προκαλούν στοχευμένες κρίσεις. Υποστήριξε μάλιστα ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι αλλαγές και οι ανακατευθύνσεις του διαδικτυακού λόγου έγιναν με οικονομικά κίνητρα: «Κάποιοι το έκαναν για λεφτά», είπε χαρακτηριστικά.

Ποια είναι η αντίδρασή σας;

Μου αρέσει Μου αρέσει 0
Μη Αγαπημένο Μη Αγαπημένο 0
Αγάπη Αγάπη 0
Αστείο Αστείο 0
Θυμωμένος Θυμωμένος 0
Λυπημένος Λυπημένος 0
Ουάου Ουάου 0