10ο Φεστιβάλ Μουσικών Σχολείων “Ξάνθη Πόλις Ονείρων”: Σήμερα στις 6:30 μ.μ. στην Κεντρική Πλατεία, η Τελετή Λήξης

Απρ 12, 2025 - 08:30
 0  69
10ο Φεστιβάλ Μουσικών Σχολείων “Ξάνθη Πόλις Ονείρων”: Σήμερα στις 6:30 μ.μ. στην Κεντρική Πλατεία, η Τελετή Λήξης


Με τη συναυλία της σπουδαίας Ελληνίδας ερμηνεύτριας Μαρίας Φαραντούρη.

Σάββατο 12 Απριλίου

Βιωματικά εργαστήρια με τη συμμετοχή μαθητών των Μουσικών Σχολείων

Σπίτι Πολιτισμού ΦΕΞ Μαυρομιχάλη 5, ώρα 10:00 – 12:00

Βιωματικό Εργαστήριο Jazz Μουσικής. Διδάσκων: Ανδρέας Παπαγιαννακόπουλος.

Λύκειο των Ελληνίδων. Βενιζέλου και Αγ Γεωργίου 1, ώρα 10:00 – 12:00

Βιωματικό Εργαστήριο Παραδοσιακής Μουσικής. Διδάσκων: Κυριάκος Ταπάκης.

Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης (Αίθουσα Δημοτικού Ωδείου), ώρα 10:00 – 12:00

Βιωματικό Εργαστήριο Μοντέρνου Πολυφωνικού Τραγουδιού. Διδάσκουσα Νεφέλη Φασούλη.

Πολυχώρος Τέχνης και Σκέψης – Οικία Μάνου Χατζιδάκι (1ος όροφος), ώρα 10:00 – 14:00.

Masterclass πιάνου. Διδάσκων: Κωνσταντίνος Δεστούνης.

Παλαιό Δημαρχείο Μαυρομιχάλη 8, ώρα 10:00 – 14:00

Μasterclass κλασικής κιθάρας. Διδάσκων: Γιώργος Μπεχλιβάνογλου.

Κλειστό Αθλητικό Κέντρο «Φίλιππος Αμοιρίδης», ώρα 10:00 – 14:00

Πρόβες Ορχήστρας μαθητών Μουσικών Σχολείων με διευθυντή τον Νίκο Κυπουργό.

Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης, ώρα 10:00 – 14:00

Πρόβες Χορωδίας μαθητών Μουσικών Σχολείων με διευθύντρια την Εριφύλη Δαμιανού.

Τελετή Λήξης          

Πλατεία Δημοκρατίας, ώρα 18:30.

Συναυλία με την Μαρία Φαραντούρη.

Μαθητές και μαθήτριες των συμμετεχόντων Μουσικών Σχολείων συμπράττουν σε μία μεγάλη ορχήστρα και χορωδία ερμηνεύοντας μελωδίες του Μάνου Χατζιδάκι σε μια μεγάλη αποχαιρετιστήρια συναυλία με την σπουδαία Ελληνίδα ερμηνεύτρια Μαρία Φαραντούρη, σε ενορχηστρώσεις και διεύθυνση του Νίκου Κυπουργού.

Πλατεία Δημοκρατίας, κεντρική εξέδρα, ώρα 19:30

Συναυλία μαθητών Μουσικών Σχολείων που συμμετείχαν στα Βιωματικά Εργαστήρια Παραδοσιακής, Jazz και Μοντέρνου πολυφωνικού Τραγουδιού.

Καλλιτέχνες, καθηγητές και εισηγητές εργαστηρίων, σεμιναρίων και masterclasses:

Μαρία Φαραντούρη

Η Μαρία Φαραντούρη γεννήθηκε στην Αθήνα και έγινε γνωστή σε όλον τον κόσμο ως «ιδεώδης ερμηνεύτρια» του Μίκη Θεοδωράκη, παίζοντας, συγχρόνως, σπουδαίο ρόλο στο κίνημα για την αναβίωση της ελληνικής μουσικής. Θεωρείται η πιο αυθεντική έκφραση του έντεχνου ελληνικού τραγουδιού. Η πλούσια κοντράλτο φωνή της με την τεράστια γκάμα και τη μελωδική ποιότητα σε συνδυασμό με την εξαιρετική δραματική της έκφραση, αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά της τέχνης της. Το 1967 εγκαταλείπει την Ελλάδα και αγωνίζεται ενάντια στο δικτατορικό καθεστώς, δίνοντας χιλιάδες συναυλίες σε ολόκληρο τον κόσμο και στα μεγαλύτερα θέατρα.

Έλλη Πασπαλά

Η Έλλη Πασπαλά γεννήθηκε στην Νέα Υόρκη από Θεσσαλονικείς γονείς. Αποφοίτησε από το Manhattan School of Music όπου σπούδασε κλασσικό τραγούδι µε την σοπράνο Judith Raskin. Παράλληλα παρακολούθησε μαθήµατα υποκριτικής µε τον ηθοποιό William Hickey. Έκανε πολλές συναυλίες σε όλη την Βόρεια Αµερική µε κλασσικό αλλά και ελληνικό ρεπερτόριο, µε τελευταία την συμμετοχή της στην όπερα ‘Medea’του συνθέτη Gavin Bryars σε σκηνοθεσία του Robert Wilson. Η αγάπη της για την Ελλάδα µα και για το ελληνικό τραγούδι την ταξίδεψε εδώ όπου, για µεγάλη της τύχη, προσγειώθηκε στην μουσική ‘αγκαλιά’ του Μάνου Χατζιδάκι.

Νίκος Κυπουργός

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1952. Σπούδασε θεωρητικά της Mουσικής και σύγχρονες τεχνικές με τον Γιάννη A. Παπαϊωάννου και παράλληλα Nομικά και Πολιτικές Eπιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Συνέχισε τις μουσικές του σπουδές σύνθεσης στο Παρίσι (1979-83) στο Kονσερβατουάρ, καθώς και δίπλα στους Mαξ Nτόυτς, Iάννη Ξενάκη, κ.α. Mελέτησε επίσης Eθνομουσικολογία και Mουσική Παιδαγωγική. Έχει γράψει έργα μουσικού θεάτρου (όπερα, μουσική κωμωδία, μιούζικαλ) ορχηστρική και φωνητική μουσική, τραγούδια. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο για την οποία βραβεύτηκε πολλές φορές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Εριφύλη Δαμιανού

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΑΠΘ, πτυχιούχος της Σχολής Νηπιαγωγών Θεσσαλονίκης, διπλωματούχος Πιάνου και πτυχιούχος Ανώτερων Θεωρητικών του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης και διπλωματούχος του Ινστιτούτου Zoltán Kodály. Σπούδασε Διεύθυνση Χορωδίας στην Ουγγαρία με τους P. Erdei, E. Rosgonyi και K. Kiss. Από το 1992 διδάσκει στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ και από τον Σεπτέμβριο του 2017 είναι παράλληλα και μαέστρος της Χορωδίας «Γιάννης Μάντακας» του ΑΠΘ. Διετέλεσε Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση (Ε.Ε.Μ.Ε.) και ίδρυσε την χορωδία της, την οποία διηύθυνε έως το 2017.

Ανδρέας Παπαγιαννακόπουλος

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979 και μεγάλωσε στον Βόλο. Το 2005, φοιτά στο Utrechts Conservatory of music στο τμήμα jazz and pop με κυρίως όργανο ηλεκτρική κιθάρα (μουσική εκτέλεση – παιδαγωγική κατεύθυνση) και καθηγητές τους Eef Albers και Wim Bronnenberg. Παρακολουθεί σεμινάρια απο σπουδαίους μουσικούς της Ολλανδικής και της διεθνούς jazz σκηνής. Από το 2010 ζει και εργάζεται ως μουσικός και εκπαιδευτικός (καθηγητής ηλεκτρικής κιθάρας στο μουσικό σχολείο της Λάρισας, σεμινάρια jazz αυτοσχεδιασμού στο Δημοτικό ωδείο Βόλου). Την ίδια χρονιά ιδρύει το Εργαστήρι jazz αυτοσχεδιασμού με προσανατολισμό την διδασκαλία της jazz και της σύγχρονης αυτοσχεδιαστικής μουσικής.

Κυριάκος Ταπάκης

Aπεφοίτησε από το Πειραματικό Μουσικό Γυμνάσιο-Λύκειο Παλλήνης. Διδάχτηκε ούτι από τους Α. Απέργη, Ι. Αρβανίτη, Β. Τζωρτζίνη, Κ. Παπαδοπούλου. Παρακολούθησε σεμινάρια από καταξιωμένους μουσικούς όπως οι Necati Celik, Yordal Tokcan, Yildiran Guz (Τουρκία), Simon Shaheen (Παλαιστίνη), Ara Dinkjian (Αρμενία), Charbel Rouhana (Λίβανος). Έχει διδάξει διάφορα όργανα στο Μουσικό Γυμνάσιο-Λύκειο Θεσσαλονίκης, τη μουσική σχολή της Σταυρούπολης «Τετρακτύς», μαζί με τον Ross Daly στο ωδείο «Εν Χορδαίς», στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και στο Τ.Ε.Ι. Ηπείρου. Επίσης συμμετείχε σαν ερμηνευτής-εκπαιδευτής στα μουσικά εργαστήρια που γίνονται στον Άγιο Λαυρέντιο Πηλίου.

Kωνσταντίνος Δεστούνης

Ο Κωνσταντίνος Δεστούνης είναι Επίκουρος Καθηγητής Πιάνου του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, Διδάκτωρ του Royal College of Music του Λονδίνου και νικητής πολλών Διεθνών Διαγωνισμών Πιάνου, με κυριότερους τους Grand Prix Maria Callas (Αθήνα), Southern Highlands (Καμπέρα) και τον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Πιάνου της Βρέμης. Ως σολίστ συμπράττει με πλήθος ορχηστρών σε Ελλάδα, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Μάλτα και Αυστραλία και δίνει ρεσιτάλ σε διεθνή φεστιβάλ.

Γιώργος Μπεχλιβάνογλου

Μια πολύπλευρη μουσική προσωπικότητα. Ως σολίστ κλασικής κιθάρας έχει κερδίσει 4 βραβεία, έχει δώσει ρεσιτάλ και κοντσέρτα µε ορχήστρες στην Ελλάδα και το εξωτερικό και δισκογραφικά έχει ηχογραφήσει 3 άλµπουµ. Επίσης έχει συμμετάσχει σε πολλά μουσικά σχήματα και έχει συνεργαστεί µε πολλούς καταξιωμένους τραγουδιστές και τραγουδοποιούς σε παραστάσεις και δισκογραφικά. Ως συνθέτης εκφράστηκε μέσα από το σχήμα Anima Corda µε το οποίο εξέδωσαν το άλµπουµ µε τίτλο “Lost & Found”. Ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής του διεθνούς φεστιβάλ κιθάρας “All That Guitar”. Τέλος είναι εμπνευστής, σχεδιαστής και κατασκευαστής της MOOV Travel Guitar, της μικρότερης παγκοσμίως ταξιδιωτικής κιθάρας κανονικού μεγέθους µε μοναδικά πρωτοποριακά χαρακτηριστικά.

Νεφέλη Φασούλη

Η Νεφέλη Φασούλη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Στην ηλικία των 6 χρόνων ξεκίνησε σπουδές βιολιού και θεωρητικών στο Ωδείο Μουσικός Σύνδεσμος Αθηνών. Το 2013 εισήχθη στη Νομική Σχολή Αθηνών. Στη συνέχεια παρακολούθησε μαθήματα από τους Έλλη Πασπαλά, Μαρίνα Σκιαδαρέση, Πάνο Δήμα, Σοφία Νοητή, ενώ επί μια διετία φοίτησε στο Ωδείο Athenaeum, με υπεύθυνο καθηγητή τον Σύλβιο Σύρρο, πριν συνεχίσει στο μετεκπαιδευτικό σεμινάριο διδασκαλίας φωνητικής τεχνικής, στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών.

Μιχάλης Καπηλίδης

Ο Μιχάλης Καπηλίδης γεννήθηκε το 1973. Ξεκίνησε μαθήματα ντραμς σε ηλικία 10 ετών με τον Κώστα Παγωνίδη στο Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης και έγινε επαγγελματίας μουσικός από τα 16 του. Έχει συνεργαστεί με πολλούς δημοφιλείς Έλληνες μουσικούς (Νίκος Παπάζογλου, Σωκράτης Μάλαμας, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Ελεονώρα Ζουγανέλη κ.ά.), καθώς και σε πολλά funk, soul και τζαζ σχήματα και έχει συμμετάσχει σε πολλές ηχογραφήσεις, συναυλίες και φεστιβάλ. Μαζί με τον Αστέριο Παπασταματάκη και τον Adedeji Adetayo δημιούργησε το τρίο Datfunk, που κυκλοφόρησε το άλμπουμ “Steppin’ Up” το 2016. Στη συνέχεια δημιούργησε το προσωπικό του πρότζεκτ Extended Funk Family, ένα συγκρότημα επηρεασμένο από τη σόουλ και το φανκ της δεκαετίας του ’70.

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Μουσικό Σχολείο Ξάνθης

  • Άρης Τρακάκης (μεγάλη ορχήστρα – χορωδία, συντονισμός)
  • Έλλη Λεμονίδου (παρουσιάσεις Μουσικών Σχολείων)
  • Γκεβρέκη Κωνσταντία (Δημοτικά Σχολεία)
  • Παναγιώτης Κουτάκης (Σχολεία Εξωτερικού)
  • Νίκος Ζηρίλιος (βιωματικά εργαστήρια – masterclasses – σεμινάρια)

Ποια είναι η αντίδρασή σας;

Μου αρέσει Μου αρέσει 0
Μη Αγαπημένο Μη Αγαπημένο 0
Αγάπη Αγάπη 0
Αστείο Αστείο 0
Θυμωμένος Θυμωμένος 0
Λυπημένος Λυπημένος 0
Ουάου Ουάου 0