Το 1ο παρατηρητήριο της Κλιματικής Αλλαγής της χώρας στην Περιφέρεια ΑΜΘ
Το πρώτο παρατηρητήριο παρακολούθησης Κλιματικής Αλλαγής στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE-IP AdaptInGR – LIFE17 θα φιλοξενήσει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου Γιάννης Ανδρουλάκης, κατά τη διάρκεια της 9ης Περιφερειακής Ημερίδας «Προσαρμογή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην Κλιματική Αλλαγή» που πραγματοποιείται στην Καβάλα, . Το LIFE-IP ... Περισσότερα www.ertnews.gr
Το πρώτο παρατηρητήριο παρακολούθησης Κλιματικής Αλλαγής στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE-IP AdaptInGR – LIFE17 θα φιλοξενήσει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου Γιάννης Ανδρουλάκης, κατά τη διάρκεια της 9ης Περιφερειακής Ημερίδας «Προσαρμογή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην Κλιματική Αλλαγή» που πραγματοποιείται στην Καβάλα, .
Το LIFE-IP AdaptInGR αποτελεί το σημαντικότερο έργο για την προσαρμογή της χώρας μας στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Προβλέπει την ενίσχυση, την εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής και των 13 Περιφερειακών Σχεδίων για την Προσαρμογή στη Κλιματική Αλλαγή, κατά τον 1ο κύκλο προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή (2016-2025) και την προετοιμασία της μετάβαση στον 2ο κύκλο πολιτικής για την προσαρμογή (2026+).
Μεταξύ άλλων, στοχεύει στη δημιουργία ενός αποτελεσματικού μηχανισμού παρακολούθησης, αξιολόγησης και επικαιροποίησης των δράσεων και πολιτικών προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, στην υλοποίηση έργων επίδειξης σε 3 Περιφέρειες και 5 Δήμους σε τομείς που αποτελούν προτεραιότητα για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή όπως διαχείριση κινδύνων πλημμύρας, διαχείριση παράκτιας ζώνης, δασικές πυρκαγιές σε περιοχές επιρρεπείς στην ξηρασία, διαχείριση υδατικών πόρων, πολεοδομικός σχεδιασμός και αστικές αναπλάσεις.
Ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ, Χριστόδουλος Τοψίδης και πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής της ΕΝ.Π.Ε., κατά την ομιλία του στην ημερίδα, τόνισε ότι η κλιματική αλλαγή είναι εδώ, αναφερόμενος στην καταστροφική πυρκαγιά του 2023 αλλά και στο φαινόμενο της ξηρασίας και λειψυδρίας στην περιοχή.
«Η ανάπτυξη της Περιφέρειας μας συνδέεται άρρηκτα με την ορθή διαχείριση της κλιματικής αλλαγής. Επιδιώκουμε την αξιοποίηση πόρων για τον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα, που αποτελεί βασικό αναπτυξιακό πυλώνα για τον τόπο μας, σε συνδυασμό με την αναβάθμιση τω υφιστάμενων υποδομών, αλλά και το σχεδιασμό για τη δημιουργία νέων» υπογράμμισε.
Αναφορά έκανε και στην οργάνωση της Πολιτικής Προστασίας με βάση τα επιστημονικά δεδομένα και τη χρήση σύγχρονου εξοπλισμού προκειμένου να είναι αποτελεσματικότερη φέρνοντας ως παράδειγμα την για πρώτη φορά χρήση drone , το καλοκαίρι του 2024 με σκοπό τον έγκαιρο εντοπισμό πυρκαγιών σε Έβρο, Ροδόπη και Θάσο, που αποδείχθηκε «εξαιρετικά αποτελεσματικό».
Το έργο LIFE-IP AdaptInGR έχει διάρκεια 8 έτη (2019 – 2026) και συνολικό προϋπολογισμό 14,2 εκ. ευρώ, τα8,3 εκατ. παρέχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα 2,4 εκ. από εθνικούς πόρους (Πράσινο Ταμείο), τα 3,2 εκ. από ίδιους πόρους των εταίρων και 0,3 εκ. από ιδιωτικούς φορείς (υποστηρικτές).
www.ertnews.gr