Τέμπη – αποζημίωση: Η πρώτη δικαστική απόφαση

Τέμπη - αποζημίωση: 800.000 ευρώ στους συγγενείς του μηχανοδηγού

Φεβ 1, 2025 - 15:30
 0  23
Τέμπη – αποζημίωση: Η πρώτη δικαστική απόφαση

Η πρώτη δικαστική απόφαση για το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη εκδόθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο, στο τμήμα εργατικών διαφορών, και αφορά τον θάνατο του ελεγκτή της επιβατικής αμαξοστοιχίας. Το δικαστήριο επιδίκασε αποζημίωση συνολικού ύψους 800.000 ευρώ στη σύζυγο, τα δύο παιδιά και την αδελφή του ελεγκτή. Η απόφαση (966/2024) καταλογίζει σοβαρές ευθύνες στην ΟΣΕ ΑΕ και την Hellenic Train, καθώς, όπως επισημαίνεται, γνώριζαν ότι η τηλεδιοίκηση και η σηματοδότηση δεν λειτουργούσαν, αλλά παρόλα αυτά επέτρεπαν τη διενέργεια δρομολογίων, εκθέτοντας τόσο επιβάτες όσο και εργαζομένους σε κίνδυνο.

Το δικαστήριο υποχρεώνει τις δύο εταιρείες να καταβάλουν το ποσό των 200.000 ευρώ στο καθένα από τα μέλη της οικογένειας του ελεγκτή, συν 12.000 ευρώ για τα δικαστικά έξοδα, με τόκους έως την πλήρη εξόφληση.

«Βαριά αμέλεια» και σωρεία παραλείψεων

Η απόφαση, που αριθμεί 25 σελίδες, περιγράφει λεπτομερώς τις παραλείψεις και την «βαριά συγκλίνουσα αμέλεια» των δύο εταιρειών. Σύμφωνα με το δικαστήριο, το δυστύχημα θα είχε αποφευχθεί εάν είχαν εγκατασταθεί και λειτουργούσαν τα συστήματα ασφαλείας. Όπως αναφέρεται στην απόφαση: «Η παράλειψη εγκατάστασης και λειτουργίας των συστημάτων ασφαλείας ήταν το πλέον πρόσφορο μέτρο αποτροπής της σύγκρουσης των αμαξοστοιχιών». Το δικαστήριο αναγνωρίζει το ανθρώπινο λάθος του σταθμάρχη Λάρισας, ωστόσο επισημαίνει ότι αυτό κατέστη μοιραίο λόγω της απουσίας ασφαλιστικών δικλείδων: «Το αρχικό λάθος του σταθμάρχη θα είχε σταματήσει η τηλεδιοίκηση. Η σηματοδότηση θα είχε αποτρέψει τη χάραξη δύο τρένων στην ίδια γραμμή. Ο σταθμάρχης, χωρίς εμπειρία και μόνος στη βάρδια, δεν ήταν επαρκής για τη διαχείριση της κυκλοφορίας».

Επιπλέον, σημειώνεται ότι «δεδομένου πως αποδείχθηκε ότι τα συστήματα ασφαλείας δεν λειτουργούσαν, τα δρομολόγια δεν έπρεπε να πραγματοποιούνται». Οι δύο εταιρείες κρίθηκαν συνυπεύθυνες για την έκθεση επιβατών και εργαζομένων σε άμεσο κίνδυνο. Ο εργαζόμενος που έχασε τη ζωή του είχε την ειδικότητα του ελεγκτή αμαξοστοιχιών και εισιτηρίων στην Hellenic Train. Κατά τον χρόνο του δυστυχήματος, είχε ολοκληρώσει την εργασία του και επέστρεφε για διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο που του παρείχε η εταιρεία, ώστε την επόμενη ημέρα να αναλάβει υπηρεσία σε αμαξοστοιχία με δρομολόγιο από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα. Η απόφαση αυτή αποτελεί σημαντικό νομικό προηγούμενο, ανοίγοντας τον δρόμο για περαιτέρω διεκδικήσεις αποζημιώσεων από τις οικογένειες των θυμάτων του τραγικού δυστυχήματος.