Πλεύρης: Η κυβέρνηση δημιουργεί κουλτούρα για την προσφυγή στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγεία

Ο κ. Πλεύρης επισήμανε ότι και με την ψήφιση του πρώτου νόμου για τον προσωπικό γιατρό, δόθηκαν οικονομικά κίνητρα σε γιατρούς για να μπουν στο σύστημα

Νοε 13, 2024 - 03:00
 0  88
Πλεύρης: Η κυβέρνηση δημιουργεί κουλτούρα για την προσφυγή στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγεία

To νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση ρυθμίζει καίρια θέματα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Θάνος Πλεύρης, σε παρέμβασή του στην ολομέλεια της Βουλής. Υπάρχει σχέδιο που υλοποιείται από την πρώτη στιγμή διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, και μάλιστα στις πολύ δύσκολες συνθήκες, εν μέσω πανδημίας, είπε ο κ. Πλεύρης, απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για έλλειψη στρατηγικού σχεδίου για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

«Η αντιπολίτευση τηρεί στάση απαξίωσης σε οτιδήποτε γίνεται. Όμως η πρώτη προσπάθεια καθιέρωσης του θεσμού του προσωπικού γιατρού έχει απτά αποτελέσματα. Οικογενειακό γιατρό είχε επιχειρήσει και το ΠΑΣΟΚ και η συγκυβέρνηση, επιχείρησε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Όμως, για πρώτη φορά, με τον νόμο ‘Γιατρός για όλους’, που δεν ψηφίσατε, δημιουργήθηκε ένας θεσμός που σήμερα αριθμεί το 55% του πληθυσμού στους εγγεγραμμένους, οι οποίοι κάνουν χρήση δωρεάν παροχών», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας. Επισήμανε δε, ότι τον Απρίλιο του 2023, σε δημοσκόπηση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, προέκυψε ότι το 55% των ερωτηθέντων ήταν θετικό στη μεταρρύθμιση του προσωπικού γιατρού και μάλιστα ήταν εγγεγραμμένο το 73%. Ο κ. Πλεύρης επισήμανε ότι και με την ψήφιση του πρώτου νόμου για τον προσωπικό γιατρό, δόθηκαν οικονομικά κίνητρα σε γιατρούς για να μπουν στο σύστημα.

Το σημαντικό σκέλος αυτής της μεταρρύθμισης, είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, είναι ότι επιδιώκεται να δημιουργηθεί μια κουλτούρα, όπου ο πολίτης να προσφεύγει στο σύστημα όταν είναι υγιής, για να μπορεί να κάνει τις εξετάσεις του, τη στιγμή που πρέπει, ώστε να βρει γρήγορα αν έχει μια πάθηση και να έχει γιατρό να τον κατευθύνει στο σύστημα. Σε αυτή την κουλτούρα έχει επενδύσει η κυβέρνηση με τον προσωπικό γιατρό, με τα προγράμματα πρόληψης, με τα Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας που δημιουργεί και με την τηλεϊατρική.

Σήμερα η κυβέρνηση φέρνει ένα νομοσχέδιο, διότι εξαντλήθηκε το δυναμικό των γιατρών που μπήκαν στο σύστημα του προσωπικού γιατρού και δεν μπορούσε να καλυφθεί το υπόλοιπο 45% του πληθυσμού, είπε ο Θάνος Πλεύρης και εξήγησε ότι αυτό τον στόχο υπηρετεί και η πριμοδότηση της ειδικότητας γενικού γιατρού και η πρόβλεψη για τη διεύρυνση της δεξαμενής των προσωπικών γιατρών.