Πατίνια και ποδήλατα η «θλιβερή» ψαριά από τον βυθό του Θερμαϊκού

Τι ανασύρθηκε σε καθαρισμό που έγινε από τον ΟΛΘ

Σεπ 10, 2024 - 20:00
 0  9
Πατίνια και ποδήλατα η «θλιβερή» ψαριά από τον βυθό του Θερμαϊκού

Θλιβερή, για ακόμη μια χρονιά, ήταν η «ψαριά» από τον βυθό του Θερμαϊκού κόλπου, που έβγαλαν έξω δύτες στο πλαίσιο υποθαλάσσιου καθαρισμού. Δεκάδες ηλεκτρικά πατίνια και ποδήλατα από εταιρείες ενοικίασης είχαν πεταχτεί μέσα στο νερό, κάποια δε απ’ αυτά πολύ πρόσφατα, αφού ήταν ακόμη εν λειτουργία! Έκπληκτος απ’ σα βγήκαν στην επιφάνεια δήλωσε ο εκτελεστικός πρόεδρος ΔΣ στην εταιρεία Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης Α.Ε. (ΟΛΘ Α.Ε.), Αθανάσιος Λιάγκος, δεσμευόμενος ότι η δράση που υλοποιείται για δεύτερη χρονιά θα επαναληφθεί και του χρόνου. Υπενθυμίζεται ότι πέρσι πραγματοποιήθηκε υποθαλάσσιος καθαρισμός στον 1ο Προβλήτα του Λιμένα Θεσσαλονίκης ενώ φέτος οι δύτες βούτηξαν από τον 1ο προβλήτα έως τον Λευκό Πύργο, καλύπτοντας μια ακτίνα ζώνης μήκους περίπου ενάμιση χιλιομέτρου και μέχρι 20 μέτρα από το κρηπίδωμα.

Συνολικά 80 εθελοντές, εκ των οποίων οι μισοί δύτες, έβγαλαν στην επιφάνεια ό,τι πετιέται ασυνείδητα στο Θερμαϊκό. «Αν και υπήρχε πολύ θολούρα στον βυθό, καταφέραμε να εντοπίσουμε και να ανασύρουμε μπαταρίες, λάστιχα, παλιοσίδερα και πολλά πατίνια και ποδήλατα», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δύτης Δημήτρης Πολυζάς.

 

Στο σημείο βούτηξε και ο πρώην διεθνής μπασκεμπολίστας, Λάζαρος Παπαδόπουλος, ο οποίος έχει συμμετάσχει και άλλες φορές ως δύτης σε υποβρύχιους καθαρισμούς. «Είναι μια ωραία προσπάθεια και μακάρι κάποια στιγμή ο Θερμαϊκός να είναι τόσο καθαρός ώστε να κάνουμε και μπάνιο», είπε χαρακτηριστικά.

 

Σύμφωνα με τον Σωτήρη Νικολάου, γενικό διευθυντή της MEPP (Mediterranean Company Environmental Protection), που συμμετείχε στη δράση, ο καθαρισμός στα βάθη του Θερμαϊκού έγινε με οικολογικό τρόπο, δηλαδή χωρίς την παραγωγή διοξειδίου αφού δεν γεμίζονται φιάλες οξυγόνου και τα απόβλητα θα οδηγηθούν για πιστοποιημένη ανακύκλωση και δημιουργία προϊόντων από ανακυκλωμένο πλαστικό, όπως ήταν και τα μετάλλια που απονεμήθηκαν μετά το τέλος του καθαρισμού, σε όλους τους δύτες.

 

Η δράση ήταν μία πρωτοβουλία της ΟΛΘ Α.Ε. σε συνεργασία με τη MEPP και με την υποστήριξη των Antipollution of V Group, Hellenic Marine Environment Protection Association (HELMEPA), Hellenic Environmental Center S.A. (HEC), Hill International, Optima Bank, Rogan Associates, Alpha Bank, ΔΕΘ – Helexpo, Samaras & Partners και υπό την αιγίδα των Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας-Θράκης), Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, δήμου Θεσσαλονίκης και Ένωσης Λιμένων Ελλάδος (Ε.ΛΙ.ΜΕ).