Πατέρας Θεόφιλος Φάρος: Έγινα κληρικός γιατί ήθελα να ξεφύγω

Απρ 17, 2025 - 20:00
 0  2
Πατέρας Θεόφιλος Φάρος: Έγινα κληρικός γιατί ήθελα να ξεφύγω

Καλεσμένος στην εκπομπή «Στούντιο 4» της ΕΡΤ τη Μεγάλη Πέμπτη, ο πατήρ Θεόφιλος Φάρος, ένας από τους πιο σημαντικούς και διανοητικά ενεργούς κληρικούς της Ορθοδοξίας, μίλησε με συγκλονιστική ειλικρίνεια για τα δύσκολα παιδικά του χρόνια και την οικογενειακή του ιστορία, που καθόρισαν τη διαδρομή του προς την Εκκλησία. «Έγινα κληρικός γιατί ήθελα να ξεφύγω. Η Εκκλησία ήταν για μένα μια απόδραση», εξομολογήθηκε στους Νάνσυ Ζαμπέτογλου και Θανάση Αναγνωστόπουλο. Ο πατέρας του, όπως περιέγραψε, ήταν κουρέας στην Τρούμπα του Πειραιά. Παρότι, όπως λέει, ήταν «καλός άνθρωπος», τον είχε παρεξηγήσει λόγω της ζωής που έκανε. Είχε αποκτήσει ένα παιδί από σχέση με άλλη γυναίκα, πριν παντρευτεί και φτιάξει νέα οικογένεια.

Η τραγική τροπή της ιστορίας ήρθε όταν ο πατέρας του επέστρεψε από τον πόλεμο της Μικράς Ασίας. Τότε, ανακάλυψε πως η γυναίκα με την οποία είχε αποκτήσει το παιδί είχε προχωρήσει σε άλλη σχέση. Ο καβγάς που ακολούθησε οδήγησε σε μια συγκλονιστική πράξη: η γυναίκα, σε μια έκρηξη οργής, πέταξε το παιδί από τον δεύτερο όροφο. Το κοριτσάκι, που τελικά επιβίωσε και υιοθετήθηκε από την αδελφή του πατέρα του, ήταν η ετεροθαλής αδερφή του πατέρα Θεόφιλου, που όμως δεν γνώρισε ποτέ ουσιαστικά.

Ο ίδιος ο πατέρας Θεόφιλος μεγάλωσε σε σκληρές συνθήκες και, όπως ανέφερε, για 40 χρόνια δεν γνώριζε την πλήρη αλήθεια για όσα είχαν συμβεί στην οικογένειά του. Όταν την έμαθε, κατάφερε να συγχωρέσει τον πατέρα του, ο οποίος όμως είχε φύγει από τη ζωή. «Ο πατέρας μου ήταν μέθυσος και κουβαλούσε τον καημό του. Είχε στεναχωρηθεί που δεν μπόρεσε να πάρει κοντά του την κόρη του», ανέφερε με φανερή συγκίνηση.

Το έργο και η πορεία του πατρός Φιλοθέου Φάρου

Ο πατήρ Φιλόθεος Φάρος, γεννημένος το 1930 στον Πειραιά, αποτελεί εμβληματική μορφή της σύγχρονης ορθόδοξης θεολογίας. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες, νομικά και θεολογία στην Ελλάδα και αργότερα συνέχισε τις σπουδές του στις ΗΠΑ, στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, όπου εμβάθυνε στην ποιμαντική ψυχολογία και τη συμβουλευτική. Από το 1969 έως το 1976 δίδαξε στην Ελληνορθόδοξη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού στο Μπρούκλιν της Μασαχουσέτης, ενώ παράλληλα εργάστηκε ως ψυχοθεραπευτής και σύμβουλος οικογενειών και ζευγαριών.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα το 1976, ανέπτυξε πλούσια δράση στον τομέα της νεότητας της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και υπηρέτησε το ποιμαντικό του έργο στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Ραγκαβά στην Πλάκα, όπου και ιερουργεί ως σήμερα, μετά τη συνταξιοδότησή του. Έχει συγγράψει περισσότερα από 20 βιβλία που εστιάζουν σε κρίσιμα υπαρξιακά, κοινωνικά και θεολογικά ζητήματα, προσεγγίζοντας την πίστη με ανθρωποκεντρική ματιά και ψυχολογικό βάθος.

Ποια είναι η αντίδρασή σας;

Μου αρέσει Μου αρέσει 0
Μη Αγαπημένο Μη Αγαπημένο 0
Αγάπη Αγάπη 0
Αστείο Αστείο 0
Θυμωμένος Θυμωμένος 0
Λυπημένος Λυπημένος 0
Ουάου Ουάου 0