Παρέμβαση Τραμπ για Ουκρανία: Καμία συμφωνία χωρίς το Κίεβο, λέει ο Ζελένσκι – Ανησυχία στην Ευρώπη
Η παρέμβαση του Αμερικανού προέδρου μετά το σχέδιο για τη Γάζα, να τερματίσει και τον πόλεμο στην Ουκρανία που έχει προκαλέσει τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων σε Ουκρανία και Ρωσία, μία ενεργειακή κρίση και πολιτικές αναταράξεις στην Ευρώπη, βρίσκει για άλλη μία φορά τους Ευρωπαίους σαστισμένους. Η Δύση αναζητά ρόλο καθώς βλέπει να βρίσκεται στο περιθώριο ... Περισσότερα www.ertnews.gr
![Election 2024 Trump](https://www.ertnews.gr/wp-content/uploads/2025/02/AP24271517314355.jpg)
Η παρέμβαση του Αμερικανού προέδρου μετά το σχέδιο για τη Γάζα, να τερματίσει και τον πόλεμο στην Ουκρανία που έχει προκαλέσει τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων σε Ουκρανία και Ρωσία, μία ενεργειακή κρίση και πολιτικές αναταράξεις στην Ευρώπη, βρίσκει για άλλη μία φορά τους Ευρωπαίους σαστισμένους. Η Δύση αναζητά ρόλο καθώς βλέπει να βρίσκεται στο περιθώριο και ο Ζελένσκι στριμωγμένος αλλά και υποχρεωμένος να κάνει υποχωρήσεις. Η επικοινωνία Τραμπ με Πούτιν και τον Ουκρανό πρόεδρο οδηγεί και τις δύο πλευρές άμεσα σε διαπραγματεύσεις.
Ανατρέποντας την πολιτική που ακολουθούσε τα τελευταία τρία χρόνια ο Λευκός Οίκος στο Ουκρανικό, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι συμφώνησε με τον Ρώσο ομόλογό του να ξεκινήσουν αμέσως διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου. Ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία διάρκειας ενενήντα λεπτών με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι επίκειται συνάντησή τους, πιθανόν στη Σαουδική Αραβία, με τη συμμετοχή του πρίγκιπα διαδόχου, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.
«Θα διαπραγματεύομαι με τον πρόεδρο Πούτιν κυρίως από το τηλέφωνο. Και αναμένουμε να συναντηθούμε άμεσα. Στην πραγματικότητα αναμένουμε να έρθει εκείνος εδώ και εγώ να πάω εκεί. Θα συναντηθούμε πιθανόν στη Σαουδική Αραβία και θα δούμε αν θα καταφέρουμε κάτι. Αλλά θέλουμε να τελειώσει ο πόλεμος. Αυτός ο πόλεμος είναι μία καταστροφή. Ένας πραγματικά αιματηρός, τρομερός πόλεμος» τόνισε μεταξύ άλλων ο Ντόναλντ Τραμπ.
Κι ενώ ο αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ έσπευσε να διαμηνύσει ότι η συνομιλία των δύο ανδρών δείχνει ότι οι όποιες δυτικές προσδοκίες να ηττηθεί η Ρωσία δεν θα επιτευχθούν ποτέ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου επιβεβαίωσε ότι ο Πούτιν προσκάλεσε τον Τραμπ στη Μόσχα για να συζητήσουν για την Ουκρανία.
«Ο πρόεδρος Τραμπ μίλησε για γρήγορο τέλος των εχθροπραξιών και λύση των προβλημάτων με ειρηνικά μέσα. Ο πρόεδρος Πούτιν από την πλευρά του ανέφερε την ανάγκη να εξαλειφθούν τα ριζικά αίτια της σύγκρουσης και συμφωνήσαμε με τον Τραμπ ότι μία μακροπρόθεσμη διευθέτηση μπορεί να επιτευχθεί μέσω ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων» υπογράμμισε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.
Την ώρα που όλα δείχνουν ότι οι αμερικανο-ρωσικές σχέσεις περνούν σε νέα φάση, ο πρόεδρος Τραμπ δεν παρέλειψε να ενημερώσει τον Ουκρανό πρόεδρο για την τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
«Ηταν μία μακρά συζήτηση. Συζητήσαμε πολλές λεπτομέρειες, συμπεριλαμβανομένων διπλωματικών, στρατιωτικών και οικονομικών θεμάτων. Ο πρόεδρος Τραμπ με ενημέρωσε για το τι του είπε ο Πούτιν. Πιστεύουμε ότι η αμερικανική ισχύς, μαζί με εμάς και όλους τους εταίρους μας, αρκούν ώστε να πιέσουμε τη Ρωσία και τον Πούτιν για ειρήνη» τόνισε ο Ζελένσκι.
Σε νέα φάση φαίνεται να διέρχονται οι διατλαντικές σχέσεις. Αφού ξεκαθάρισε ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να επιστρέψει στα σύνορα που είχε πριν από το 2014 και δεν μπορεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, προσερχόμενος στη Σύνοδο του στις Βρυξέλλες, τόνισε ότι είναι ευθύνη της Ευρώπης να σταματήσει τη ρωσική πολεμική μηχανή ενώ απέρριψε τα σχόλια περί προδοσίας της Ουκρανία.
«Δεν υπάρχει καμία προδοσία εδώ. Υπάρχει η συνειδητοποίηση ότι όλος ο κόσμος και οι ΗΠΑ επενδύουν και ενδιαφέρονται για την ειρήνη μέσα από διαπραγματεύσεις. Όπως έχει πει ο πρόεδρος Τραμπ πρέπει να σταματήσει η αιματοχυσία. Και αυτό απαιτεί και από τις δύο πλευρές να αναγνωρίζουν πράγματα που δεν ήθελαν να αναγνωρίσουν. Για αυτό ο κόσμος είναι τυχερός που έχει για πρόεδρο τον Τραμπ», είπε ο Πιτ Χέγκσεθ.
Από την πλευρά του. ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε διαμηνύει ότι οποιαδήποτε διαπραγμάτευση για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία πρέπει να περιλαμβάνει και τη συμμετοχή του Κιέβου.
Για την ανάγκη συμμετοχής και της Ευρώπης στις συνομιλίες για το Ουκρανικό έκανε λόγο ο Γερμανός υπουργός Άμυνας, ειδικά εάν ο πρόεδρος Τραμπ αναμένει από τους Ευρωπαίους να αναλάβουν ειρηνευτικό ρόλο στην περιοχή μετά το τέλος του πολέμου, αναφερόμενος στις σχετικές δηλώσεις του Αμερικανού ομολόγου του.
Κρεμλίνο: Τραμπ και Πούτιν μπορεί να συνομιλήσουν ξανά πριν τη συνάντηση τους
Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να συνομιλήσουν ξανά τηλεφωνικά πριν από τη συνάντηση τους, μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA.
Το RIA επικαλέσθηκε τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ , ο οποίος δεν απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο.
Τραμπ και ο Πούτιν μίλησαν για πάνω από μία ώρα χθες Τετάρτη. Πρόκειται για την πρώτη άμεση επαφή μεταξύ των προέδρων των ΗΠΑ και της Ρωσίας, από τότε που ο Πούτιν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τζο Μπάιντεν, λίγο πριν δώσει την εντολή για την εισβολή δεκάδων χιλιάδων στρατιωτών στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Σήμερα το Κρεμλίνο δήλωσε ότι εντυπωσιάστηκε από τη θέση του Τραμπ για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και ότι γίνονται προετοιμασίες για μια συνάντηση μεταξύ του Τραμπ και του Πούτιν.
Ζελένσκι: Καμία αμερικανορωσική συμφωνία χωρίς να συμμετέχει το Κίεβο
Η Ουκρανία φαίνεται να μπαίνει στις διαπραγματεύσεις από μειονεκτική θέση, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αντιδράσεις από το Κίεβο για το κλίμα που διαμορφώνεται.
«Καμία αμερικανορωσική συμφωνία χωρίς να συμμετέχει το Κίεβο» τόνισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι δεν θα αποδεχτεί καμία διμερή συμφωνία Ηνωμένων Πολιτειών και Ρωσίας που να αφορά της τύχη της χώρας εν τη απουσία της και κάλεσε την Ευρώπη να λάβει θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το τέλος του πολέμου.
«Μουδιασμένη» είναι η κοινή γνώμη της Ουκρανίας, «μουδιασμένος» και ο πολιτικός κόσμος της. Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, τόνισε σε συνέντευξή του ότι δεν μπορούν να υπάρξουν διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία.
Ωστόσο, δεν είναι γνωστό αν την έδωσε πριν ή αφότου έγιναν γνωστές οι συνομιλίες του Ντόναλντ Τραμπ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΕΡΤNews στην Ουκρανία, Κώστας Ονισένκο.
«Από ορισμένους αυτή η αμηχανία, αυτή η σιωπή ερμηνεύεται ως σιγή ασυρμάτου, ενόψει των αυριανών συναντήσεων που θα ξεκινήσουν στο Μόναχο στη Σύνοδο Ασφαλείας, όπου αναμένεται να παρθούν πολύ σημαντικές αποφάσεις.
Ενδεχομένως, μια από τις αποφάσεις που μπορεί να παρθεί ή να ανακοινωθεί είναι και η συμφωνία της Ουκρανίας με με τις Ηνωμένες Πολιτείες για συνεκμετάλλευση των σπάνιων γαιών και γενικότερα του ορυκτού πλούτου της Ουκρανίας, μία συμφωνία η οποία όπως θεωρεί η Ουκρανία, θα συμβάλλει πάρα πολύ στην ενίσχυση της ασφάλειας της μελλοντικά».
Η εσωτερική επικαιρότητα συνταράσσεται και από άλλο γεγονός. Έγινε γνωστό ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας και Άμυνας Ουκρανίας επέβαλε κυρώσεις σε βάρος του πρώην προέδρου της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο για παλαιότερες υποθέσεις για θέματα τα οποία άπτονται της εθνικής ασφάλειας της χώρας.
Αυτό ορισμένοι αναλυτές το ερμηνεύουν ως μία προετοιμασία εκλογών, ως μία είσοδος σε μία πρόωρη προεκλογική περίοδο.
Κι όλα αυτά, ενώ συνεχίζονται οι συγκρούσεις, οι ρωσικοί βομβαρδισμοί με drones σε λιμάνια και σε άλλα σημεία της Ουκρανίας.
Σύνοδος ΝΑΤΟ: «Η Ουκρανία και η Ευρώπη πρέπει να συμμετέχουν στις ειρηνευτικές συνομιλίες»
Στη Σαουδική Αραβία πιθανότατα η συνάντηση Πούτιν – Τραμπ για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Οι Ευρωπαίοι υπογραμμίζουν ότι μόνο μια δίκαιη συμφωνία με εγγυήσεις ασφαλείας θα διασφάλιζε μια διαρκή ειρήνη και ζητούν να λάβουν μέρος στις διαπραγματεύσεις. Καμία συμφωνία χωρίς τους Ευρωπαίους, λένε Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία.
Αμήχανη η Ευρώπη παρακολουθεί τις εξελίξεις, γεγονός που διαφάνηκε και στη σημερινή συνέντευξη Τύπου της Κομισιόν, στο πλαίσιο της καθημερινής ενημέρωση των δημοσιογράφων.
«Τίποτα για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία» δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν. Μια κακή συμφωνία θα οδηγήσει μόνο σε περισσότερο πόλεμο, όπως ακριβώς συνέβη και στο παρελθόν, ακολουθώντας τις δηλώσεις της Κάγια Κάλλας, Ύπατης Εκπροσώπου για εξωτερικά θέματα της Ευρώπης.
Τα ερωτήματα
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα καίρια ερωτήματα που τέθηκαν αλλά στο μεγαλύτερο μέρος δεν απαντήθηκαν. Η Ευρώπη πρόκειται να συμπεριληφθεί σε αυτές τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που προσπαθεί να προωθήσει ο Τραμπ; Θα έχει θέσει το τραπέζι; Είναι έτοιμη να υποστηρίξει την Ουκρανία εάν ο πρόεδρος Ζελένσκι αρνηθεί μια συμφωνία που επιβάλλεται από τους δύο κύριους παράγοντες; Ήταν λοιπόν αυτό το τηλεφώνημα, ήταν κατά κάποιο τρόπο, συντονισμένο μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ ή ήταν απλώς μια έκπληξη για την ΕΕ;
Στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη έντονες είναι οι αντιδράσεις αλλά και ο και αιφνιδιασμός. Ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Μπόρις Πιστόριους, υπογράμμισε ότι «είναι λυπηρό» που ο Ντόναλντ Τραμπ «έκανε υποχωρήσεις» προς στον Βλαντιμίρ Πούτιν για την Ουκρανία, «πριν καν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Θα ήταν προτιμότερο να μιλήσει για το θέμα της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ή για ενδεχόμενες απώλειες εδάφους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο Γερμανός ΥΠΑΜ στους δημοσιογράφους στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Ανταπόκριση – Ουκρανία: Κώστας Ονισένκο
Ανταπόκριση – Βρυξέλλες: Έλενα Αποστολίδου
Επιμέλεια: Ευγενία Μυρίδου
www.ertnews.gr