Μώραλης: Στον εορτασμό της Κινεζικής Πρωτοχρονιάς στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Μώραλης: «Ο Πειραιάς ήταν και είναι πάντα φιλόξενος και ανοιχτός σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες»
Με ένα εντυπωσιακό θέαμα με ξεχωριστά πολιτιστικά και καλλιτεχνικά δρώμενα της κινεζικής κουλτούρας, θεατρική παράσταση, παραδοσιακούς και μοντέρνους χορούς, μουσική με παραδοσιακά όργανα από ομάδα Κινέζων και Ελλήνων μουσικών, όπερα και επιδείξεις πολεμικών τεχνών, εορτάστηκε τη Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2025, στον Πειραιά, η Κινεζική Πρωτοχρονιά, στο Δημοτικό Θέατρο της πόλης.Η γιορτή πραγματοποιήθηκε σε συνδιοργάνωση της Πρεσβείας της Κίνας στην Ελλάδα, του Δήμου Πειραιά και της Διεύθυνσης Πολιτισμού και Τουρισμού του Πεκίνου.
Η εκδήλωση για τον ερχομό της νέας χρονιάς, που εφέτος για τους Κινέζους είναι το Έτος του Χρυσού Φιδιού, σύμβολο της θεραπείας, της αναγέννησης και της σοφίας, πραγματοποιήθηκε παρουσία του Δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη, της Αντιδημάρχου Εξωστρέφειας, Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Τουρισμού Ανδριάνας Ζαρακέλη, του Εντεταλμένου Δημοτικού Συμβούλου Πολιτισμού Γιάννη Χατζηαλέξη, του νέου Πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα Fang Qiu, του Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή του Δημοτικού Γραφείου Πολιτισμού και Τουρισμού του Πεκίνου Wang Hongtao και πλήθος κόσμου.
Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, στον χαιρετισμό του, τόνισε:
«Είμαι ευτυχής που, για ακόμα μια χρονιά, η κινεζική κοινότητα στην Ελλάδα, γιορτάζει τη σημαντική αυτή ημέρα, την Κινεζική Πρωτοχρονιά της, στον Πειραιά. Η εκδήλωση αυτή είναι αποτέλεσμα της πολύ καλής συνεργασίας που έχουμε αναπτύξει ως πόλη, με την Κινεζική Πρεσβεία και το Πολιτιστικό Κέντρο της Κίνας στην Αθήνα. Οι χώρες μας άλλωστε, η Ελλάδα και η Κίνα, η Κίνα και η Ελλάδα είναι δύο φίλες χώρες µε αμοιβαίο σεβασμό και εκτίμηση τόσο για την ιστορία όσο και τον πολιτισμό τους, παρά τη μεγάλη γεωγραφική απόσταση που μάς χωρίζει.
Ο Πειραιάς ήταν και είναι πάντα φιλόξενος και ανοιχτός σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες. Ως Δημοτική αρχή έχουμε επενδύσει πολλά στην εξωστρέφεια της πόλης µας. Είμαστε ανοιχτοί σε συνέργειες µέσω της διπλωματικής οδού, μέσω των αδελφοποιήσεων του Πειραιά με άλλες πόλεις, όπως είμαστε ήδη αδελφοποιημένοι με τη Σαγκάη και το Τσινγκτάο, προκειμένου να προωθήσουμε και να ανταλλάξουμε ιδέες, δράσεις και εμπειρίες σε πολιτισμικό, τουριστικό, οικονομικό ή επιχειρηματικό επίπεδο.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά την Κινεζική Πρεσβεία, για τη συνεργασία μας όλα αυτά τα χρόνια και φυσικά, να ευχηθώ και δημοσίως στον νέο Πρέσβη κ. Fang Qiu, μια καλή και δημιουργική θητεία, ως επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα. Εύχομαι το 2025, η χρονιά του Χρυσού Φιδιού, σύμφωνα με την κινεζική παράδοση, να φέρει σε όλους σας υγεία και ευτυχία σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο. Να έχετε μια καλή και δημιουργική χρονιά!».
Ο Πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα Fang Qiu, στον χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων, επεσήμανε:
«Η Κινεζική Πρωτοχρονιά, που την αποκαλούμε επίσης «Γιορτή της Άνοιξης» είναι η σημαντικότερη παραδοσιακή γιορτή του Κινεζικού Έθνους, που περιέχει πλούσιους πολιτιστικούς συνειρμούς, όπως ο εορτασμός του παλιού και η υποδοχή του νέου για επανένωση της οικογένειας, για ευτυχία και για αρμονία». Στη συνέχεια, ο κ. Fang Qiu, σημείωσε: «Το 2024, η συνεργασία των δύο χωρών, στους τομείς των μεταφορών, της ναυτιλίας, των ναυπηγήσεων και αλλού υπήρξε γόνιμη και έχει σημειώσει σπουδαίες επιτυχίες, οι οποίες έχουν ωφελήσει τους λαούς των χωρών μας. Το 2025 είναι ένα έτος, κατά το οποίο, οι διμερείς σχέσεις Κίνας – Ελλάδας θα φέρουν νέα επιτεύγματα, συνεχίζοντας την ήδη λαμπρή ιστορία τους».
Ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Δημοτικού Γραφείου Πολιτισμού και Τουρισμού του Πεκίνου Wang Hongtao, στον χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων, σημείωσε:
«Μπαίνοντας στο υπέροχο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά δεν μπορώ να μην θαυμάσω ότι η Ελλάδα είναι γεμάτη από θησαυρούς και πολιτιστικά κειμήλια της εξέλιξης του ανθρώπινου πολιτισμού. Εφέτος είναι το πρώτο έτος μετά τη συμπερίληψη της Κινεζικής Πρωτοχρονιάς στον κατάλογο της UNESCO, για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας. Η Κίνα και η Ελλάδα, η Ελλάδα και η Κίνα είναι οι γενέτειρες των κινεζικών και δυτικών πολιτισμών αντίστοιχα. Οι δύο αυτοί υπέροχοι πολιτισμοί έδωσαν τα φώτα τους και έχουν θεμελιώδεις συνεισφορές στη εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού. Το λιμάνι του Πειραιά αποτελεί πρότυπο συνεργασίας Κίνας – Ελλάδας».