Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ καταγγελίες: «Ήμουν μπρούμυτα, ήταν βιαστής, σεξουαλικό τέρας»

Η διοίκηση του πολυκαταστήματος πίεσε μία από τις γυναίκες να καταστρέψουν αποδεικτικά

Σεπ 19, 2024 - 17:00
 0  32
Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ καταγγελίες: «Ήμουν μπρούμυτα, ήταν βιαστής, σεξουαλικό τέρας»

Σάλο έχουν προκαλέσει στη Βρετανία οι αποκαλύψεις σχετικά με τις καταγγελίες κατά του Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ, με πέντε πρώην εργαζόμενες των Harrods να ισχυρίζονται πως τις βίασε και τις κακοποίησε σεξουαλικά. Σύμφωνα με ντοκιμαντέρ του BBC, ο πρώην ιδιοκτήτης του πολυτελούς πολυκαταστήματος Harrods, και πατέρας του τελευταίου συντρόφου της πριγκίπισσας Νταϊάνα, κατηγορείται πως την περίοδο κατά την οποία ο Αιγύπτιος δισεκατομμυριούχος ήταν επικεφαλής του Harrods, από το 1984 μέχρι την πώληση του καταστήματος το 2010, είχε επιτεθεί σεξουαλικά σε εργαζόμενες. Ανάμεσα στα θύματα βρίσκεται η Gemma, η οποία υπήρξε προσωπική βοηθός του Αλ Φαγιέντ μεταξύ 2007 και 2009.

Η ίδια περιγράφει πώς βιάστηκε από τον δισεκατομμυριούχο στη Villa Windsor στο Παρίσι κατά τη διάρκεια ενός επαγγελματικού ταξιδιού. «Νομίζω ότι είναι κατά συρροή βιαστής», δήλωσε η Gemma, τονίζοντας ότι το περιστατικό την άφησε τρομοκρατημένη και ανήμπορη να ζητήσει δικαιοσύνη όσο ήταν ήταν εν ζωή (σ.σ. ο Αλ Φαγιέντ πέθανε τον Αύγουστο του 2023). Η ίδια υποστηρίζει ότι ο Al Fayed άρχισε να την παρενοχλεί σεξουαλικά αμέσως μετά την πρόσληψή της στο φιλανθρωπικό ίδρυμά του, και την απειλούσε να επιστρέψει στη δουλειά όταν πήρε άδεια λόγω στρες.

Κατά τη διάρκεια της παραίτησής της, η Gemma κατέστρεψε ηχογραφήσεις που είχε κρατήσει από τις παρενοχλήσεις, μετά από πιέσεις της διεύθυνσης ανθρωπίνων πόρων και να υπογράψει συμφωνία εμπιστευτικότητας. Το ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει επίσης ότι πολλές γυναίκες εξαναγκάστηκαν να υποβληθούν σε ιατρικές εξετάσεις για σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, με τα αποτελέσματα να αποστέλλονται στον Al Fayed, κάτι που πολλές γυναίκες θεωρούν σήμερα «ανατριχιαστικό». Μια άλλη γυναίκα, που παραμένει ανώνυμη και την οποία το BBC αποκαλεί «Rachel», περιέγραψε πώς βιάστηκε από τον Αλ Φαγιέντ σε ένα από τα διαμερίσματά του στο Mayfair του Λονδίνου, μετά από μια νυχτερινή βάρδια στο Harrods. «Έκανα σαφές ότι δεν ήθελα να συμβεί κάτι τέτοιο. Δεν έδωσα τη συγκατάθεσή μου. Απλά ήθελα να τελειώνει», δήλωσε η Rachel. Η μαρτυρία της περιγράφει τη φρίκη του περιστατικού, με τον Αλ Φαγιέντ να χρησιμοποιεί τη θέση εξουσίας του για να εξαναγκάσει τις εργαζόμενές του.

Άλλη γυναίκα, η οποία βιάστηκε όταν ήταν έφηβη, δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι στο Harrods αντιμετωπίζονταν ως «παιχνίδια» του Al Fayed, χαρακτηρίζοντάς τον ως «τέρας, έναν σεξουαλικό αρπακτικό χωρίς ηθική πυξίδα». Η ίδια εξήγησε πως επικρατούσε ένας ατμός φόβου, καθώς οι υπάλληλοι ένιωθαν ότι δεν μπορούσαν να μιλήσουν για όσα συνέβαιναν.

Καταγγελίες και μετά θάνατον

Παρά το γεγονός ότι ο Mohamed Al Fayed είχε κατηγορηθεί για σεξουαλική κακοποίηση ενώ ήταν εν ζωή, το BBC πιστεύει ότι πολλές ακόμη γυναίκες μπορεί να υπήρξαν θύματα. Ο Eamon Coyle, πρώην υπεύθυνος ασφαλείας στο Harrods, δήλωσε πως ήταν γνωστό ότι ο Al Fayed είχε έντονο ενδιαφέρον για νεαρές γυναίκες, ενώ άλλες 13 γυναίκες κατέθεσαν ότι δέχθηκαν σεξουαλικές επιθέσεις στο ακίνητό του στο 60 Park Lane στο Λονδίνο, με τέσσερις εξ αυτών να καταγγέλλουν βιασμούς.

Το Harrods άρχισε να διευθετεί υποθέσεις με γυναίκες που κατήγγειλαν σεξουαλική κακοποίηση τον Ιούλιο του 2022, ενώ η εταιρεία εξέδωσε δήλωση ζητώντας συγγνώμη και διαβεβαιώνοντας ότι «η Harrods του σήμερα είναι πολύ διαφορετική από αυτή που διοικείτο από τον Al Fayed». Η ιδιοκτησία του ξενοδοχείου Ritz στο Παρίσι, το οποίο ανήκε στον Al Fayed, καταδίκασε επίσης τις πράξεις του, τονίζοντας ότι τέτοια συμπεριφορά δεν ευθυγραμμίζεται με τις αξίες του ξενοδοχείου.

Ο Mohamed Al Fayed, ο οποίος γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια το 1929 και πέθανε στο Λονδίνο το 2023, είχε αποκτήσει τεράστια φήμη λόγω της επιχειρηματικής του δραστηριότητας και των σχέσεών του με εξέχουσες προσωπικότητες, όπως η Πριγκίπισσα Νταϊάνα. Ωστόσο, οι καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση προσθέτουν μια σκοτεινή διάσταση στην κληρονομιά του.