Μητσοτάκης για Ουκρανία: Μια δίκαιη ειρήνη δεν μπορεί να συγχέεται με μια άδικη συνθηκολόγηση

Φεβ 24, 2025 - 16:30
 0  18
Μητσοτάκης για Ουκρανία: Μια δίκαιη ειρήνη δεν μπορεί να συγχέεται με μια άδικη συνθηκολόγηση

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε, μέσω τηλεδιάσκεψης, στη σύνοδο ηγετών που διοργανώθηκε στο Κίεβο για να τιμήσει την τριετή επέτειο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Στην παρέμβασή του, επεσήμανε: «Μόνο η Ουκρανία έχει τη δυνατότητα, την ανάγκη και την εξουσία να αποφασίσει αν θα αποδεχθεί ή θα απορρίψει κάθε ειρηνευτική φόρμουλα. Καμία άλλη οντότητα δεν έχει το δικαίωμα να αντιπροσωπεύσει το Κίεβο σε αυτήν την κρίσιμη απόφαση. Είναι ουσιώδες το Κίεβο να συμμετέχει ενεργά στη διαδικασία, καθώς μόνο η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να διαμορφώσει το δικό της μέλλον.» Περαιτέρω τόνισε ότι «το στοιχείο που διακυβεύεται δεν ήταν ποτέ πιο κρίσιμο, ειδικά για την ασφάλεια της Ευρώπης μας. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τους Ευρωπαίους, τους Αμερικανούς και όλους τους διεθνείς εταίρους μας για να διευκολύνουμε την επίτευξη μιας μακροπρόθεσμης ειρήνης. Παράλληλα, απαιτείται να ενισχύσουμε την κοινή συλλογική μας άμυνα στην Ευρώπη.»

«Αγαπητέ Volodymyr, αγαπητοί συνάδελφοι, σας ευχαριστώ. Σήμερα, τρία χρόνια μετά την ανεπιθύμητη και βίαιη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία – ένα γεγονός που έφερε τέλος σε μια μακρά περίοδο ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή μας – έχουμε την ευκαιρία να αναλογιστούμε το τεράστιο κόστος που επιβλήθηκε.

Από την πρώτη στιγμή, η Ελλάδα στάθηκε ακλόνητα στο πλευρό της Ουκρανίας, υπερασπιζόμενη την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα. Ήμασταν αμέριστοι στις απαιτήσεις μας για σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Με συνέπεια, η Ελλάδα παρέχει ζωτικής σημασίας στρατιωτική υποστήριξη, βοήθεια στον ενεργειακό τομέα και φιλοξενεί χιλιάδες πρόσφυγες που διέφυγαν από τις φρίκες του πολέμου.

Τρία χρόνια μετά την έναρξη της εισβολής, είναι αναγκαίο να θυμηθούμε το τεράστιο ανθρώπινο τίμημα που πληρώθηκε. Ο πόνος, η καταστροφή και οι διαταραχές στις ζωές τόσων ανθρώπων απαιτούν από όλους μας ενωμένες προσπάθειες για ένα τέλος σε αυτήν την κρίση. Οι θυσίες σου και του λαού σου, αγαπητέ Volodymyr, δεν πρέπει να περάσουν αεκμετάλλευτες. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε το εξαιρετικό θάρρος και την ανθεκτικότητά σου.

Η Ουκρανία, η Ευρώπη και ολόκληρος ο κόσμος αξίζουν μια δίκαιη και βιώσιμη ειρηνευτική διευθέτηση. Η ειρήνη που δικαιούται η Ουκρανία πρέπει να εδραιωθεί με δύναμη, να σέβεται την ανεξαρτησία της και να διασφαλίζει την ασφάλειά της. Επιπλέον, μόνο η ίδια η Ουκρανία μπορεί και πρέπει να αποφασίσει για την αποδοχή ή απόρριψη οποιουδήποτε ειρηνευτικού σχεδίου – κανένας άλλος δεν έχει το δικαίωμα να αναλάβει αυτήν την ευθύνη. Είναι ουσιώδες το Κίεβο να συμμετέχει πλήρως στη διαδικασία, ενώ αποκλειστικά η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να διαμορφώσει το μέλλον της.

Συμφωνούμε όλοι σε δύο θεμελιώδεις αρχές:

  1. Μια δίκαιη ειρήνη δεν μπορεί να συγχέεται με μια άδικη συνθηκολόγηση.
  2. Μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός δεν ισοδυναμεί με μια μόνιμη ειρήνη.

Χρειαζόμαστε μια ειρηνευτική συμφωνία συνοδευόμενη από σαφείς και αποτελεσματικές εγγυήσεις ασφαλείας, οι οποίες θα έχουν τόσο αποτρεπτική όσο και προληπτική δράση για την αποτροπή μελλοντικών επιθέσεων και τη διατήρηση της ειρήνης.

Το διακύβευμα για την ευρωπαϊκή μας ασφάλεια δεν ήταν ποτέ πιο κρίσιμο. Είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε με τους Ευρωπαίους, τους Αμερικανούς και τους διεθνείς εταίρους μας για να επιτύχουμε μια σταθερή ειρήνη. Παράλληλα, πρέπει να ενισχύσουμε τη δέσμευσή μας για μια ισχυρή συλλογική άμυνα στην Ευρώπη.

Η Ελλάδα επενδύει πάνω από το 3% του ΑΕΠ της στην άμυνα, και είναι ώρα και για άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμά μας. Μετά από τρία χρόνια πολέμου που προκάλεσαν καταστροφές σε μαζική κλίμακα, οφείλουμε να δράσουμε με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα. Δεν αρκεί να τερματίσουμε τη σύγκρουση· πρέπει να δημιουργήσουμε ένα πρότυπο για την αποτροπή μελλοντικών καταστροφών. Ο δρόμος μπροστά μας είναι δύσκολος και γεμάτος προκλήσεις, αλλά ένα όραμα μας οδηγεί: ένα μέλλον όπου η Ουκρανία θα ανθίσει ως μια ειρηνική, ασφαλής, δημοκρατική και ανεξάρτητη χώρα – μια ευρωπαϊκή Ουκρανία που κοιτά το μέλλον με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση. Σας ευχαριστώ.

Ποια είναι η αντίδρασή σας;

Μου αρέσει Μου αρέσει 0
Μη Αγαπημένο Μη Αγαπημένο 0
Αγάπη Αγάπη 0
Αστείο Αστείο 0
Θυμωμένος Θυμωμένος 0
Λυπημένος Λυπημένος 0
Ουάου Ουάου 0