Μέτρα για τις φωτιές στην Ελλάδα: Το Bloomberg καταγράφει τα βήματα της χώρας

Μέτρα για τις φωτιές στην Ελλάδα: Το διεθνές μέσο υπενθυμίζει τα λόγια του Έλληνα πρωθυπουργού μετά την μεγάλη πυρκαγιά στην Αττική

Σεπ 6, 2024 - 19:00
 0  15
Μέτρα για τις φωτιές στην Ελλάδα: Το Bloomberg καταγράφει τα βήματα της χώρας

Το Bloomberg καταγράφει τα βήματα της Ελλάδας στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών χάρη στην βοήθεια της τεχνολογίας, παρά την μεγαλύτερη ένταση των ακραίων καιρικών φαινομένων. Οι δασικές πυρκαγιές πάντα επηρέαζαν την Ελλάδα, ωστόσο έχουν γίνει πλέον βασικό στοιχείο του καλοκαιριού σε ολόκληρη τη νότια Ευρώπη, καθώς η κλιματική αλλαγή δημιουργεί πιο ακραία καιρικά φαινόμενα, σημειώνει το δημοσίευμα. Ενώ οι κυβερνήσεις αναζητούν τρόπους για την αποτροπή τους, η Ελλάδα δείχνει επίσης πώς η περιοχή μαθαίνει να ζει με αυτές σε αυτές τις νέες κλιματικές συνθήκες. Η χώρα διανύει τη χειρότερη περίοδο πυρκαγιών των τελευταίων δύο δεκαετιών, αντιμετωπίζοντας περίπου 4.000 από αυτές από την 1η Μαΐου. Ο αριθμός αυτός είναι διπλάσιος από τον αντίστοιχο αριθμό για την ίδια περίοδο πέρυσι. Ωστόσο, ο αριθμός των νεκρών είναι πολύ χαμηλότερος, με μόνο ένα θύμα μέχρι στιγμής, επισημαίνεται. Το 2023, τουλάχιστον 25 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, συμπεριλαμβανομένων δύο πιλότων που σκοτώθηκαν μετά τη συντριβή του πυροσβεστικού αεροσκάφους στην Εύβοια.

Η πυρκαγιά στον Βαρνάβα

Το Bloomberg αναφέρεται στη συνέχεια στην μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στον Βαρνάβα την Κυριακή 11 Αυγούστου, η οποία διήρκεσε 40 ώρες και κάλυψε περισσότερα από 100 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Στην κορύφωσή της η φωτιά σχημάτισε ένα μέτωπο 20 χιλιομέτρων που ανάγκασε τουλάχιστον 1.600 ανθρώπους να απομακρυνθούν. Η αστυνομία διέσωσε 280 παγιδευμένους ανθρώπους. Μια γυναίκα έχασε τη ζωή της. Με τη βοήθεια των drones, ένα ελικόπτερο έριχνε νερό μέσα σε 5 λεπτά από το ξέσπασμά της. Τα πρώτα πυροσβεστικά οχήματα ήταν εκεί μέσα σε 7 λεπτά, σύμφωνα με τις αρχές. Τελικά, αναπτύχθηκαν περισσότεροι από 700 πυροσβέστες, δεκάδες αεροπλάνα και ελικόπτερα και περίπου 200 οχήματα, γράφει το Bloomberg.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, η Ελλάδα αύξησε τον αριθμό των αεροσκαφών και ελικοπτέρων για την πυρόσβεση σε 89 από 61. Το σύστημα με τα μηνύματα του 112 εισήχθη επί κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη το 2019, τονίζεται. Οι ειδοποιήσεις στα κινητά τηλέφωνα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυμαίνονται από συμβουλές για επαγρύπνηση έως εντολές άμεσης εκκένωσης, οι οποίες αποστέλλονται στα ελληνικά και στα αγγλικά.

Το δημοσίευμα συνεχίζει, αναφέροντας ότι η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε τον Αύγουστο έργα ύψους 4,3 δισεκατομμυρίων ευρώ για την καταπολέμηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, με ορισμένες πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην προστασία των δασών και τη μείωση των κινδύνων πυρκαγιάς. Αυτό έρχεται μετά από ένα πακέτο προμηθειών ύψους 2,1 δισ. ευρώ που παρουσιάστηκε τον Απρίλιο και περιελάμβανε αμφίβια πυροσβεστικά αεροσκάφη, μη επανδρωμένα αεροσκάφη για εναέρια παρακολούθηση και άλλα συστήματα ανίχνευσης και κατάσβεσης πυρκαγιών.

Σημείο καμπής η τραγωδία στο Μάτι

Το διεθνές μέσο υπενθυμίζει τα λόγια του Έλληνα πρωθυπουργού μετά την μεγάλη πυρκαγιά στην Αττική. «Δεν περιμένουμε η λύση να έρθει από το πουθενά», δήλωσε ο Μητσοτάκης στις 14 Αυγούστου. «Πρέπει να γίνει πολύ σημαντική δουλειά στον τομέα της πρόληψης. Νομίζω ότι έχουμε θέσει κάποια σημαντικά πρώτα θεμέλια προς αυτή την κατεύθυνση». Το Bloomberg τονίζει ότι το σημείο καμπής για την Ελλάδα ήρθε το 2018 όταν περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Μάτι.

Όταν η Νέα Δημοκρατία ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας, η προσοχή στράφηκε στο πώς να χρησιμοποιηθεί καλύτερα η τεχνολογία για την καταπολέμηση των πυρκαγιών και να βελτιωθεί ο συντονισμός εντός των αρχών, σύμφωνα με τον Βασίλη Κικίλια, τον υπουργό κλιματικής κρίσης και πολιτικής προστασίας. Η τραγωδία «άλλαξε ριζικά τον τρόπο σκέψης μας στην πολιτική προστασία», δήλωσε ο Κικίλιας στις 26 Αυγούστου. «Έπρεπε να οργανώσουμε, να μεταρρυθμίσουμε και να συνεχίσουμε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια», γράφει το Βloomberg, παραθέτοντας τα λόγια του υπουργού. Οι ελληνικές αρχές έχουν επίσης αυστηροποιήσει τους νόμους για τους εμπρησμούς. Υπήρξε μεγάλος αριθμός συλλήψεων φέτος, με αρκετούς από τους υπεύθυνους για τις πυρκαγιές να προφυλακίζονται ως αποτέλεσμα των αλλαγών του νέου ποινικού κώδικα.

Πολύ καλύτερη η εικόνα φέτος

Φέτος, στην Ελλάδα η εικόνα είναι πολύ καλύτερη, παρά τις περισσότερες πυρκαγιές, υπογραμμίζεται. Αυτό οφείλεται εν μέρει στην αλλαγή του νόμου που καθιστά υποχρεωτικό για τους ιδιώτες ιδιοκτήτες γης να καθαρίζουν τις ιδιοκτησίες τους από την εύφλεκτη ξηρή βλάστηση. Οι ιδιοκτήτες έπρεπε να υποβάλλουν ηλεκτρονικά δηλώσεις στις αρχές.

Από τα ακίνητα που υπέστησαν ζημιές από την πυρκαγιά στην Αττική που ξεκίνησε στις 11 Αυγούστου, οκτώ στα δέκα από αυτά δεν είχαν καθαριστεί, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη, επισημαίνει το διεθνές μέσο ενημέρωσης. Αλλά η κλιματική αλλαγή δεν ευθύνεται αποκλειστικά για τις πυρκαγιές, σημειώνεται. Οι καταδικασθέντες εμπρηστές μπορούν να οδηγηθούν σε φυλάκιση έως και 20 ετών, ενώ η πρόκληση πυρκαγιάς από αμέλεια μπορεί πλέον να οδηγήσει σε ποινή φυλάκισης. Τα πρόστιμα έχουν επίσης αυξηθεί. Ωστόσο, η πρόθεση είναι δύσκολο να αποδειχθεί και οι άνθρωποι σπάνια στέλνονται στη φυλακή.

Ένας άνδρας, για παράδειγμα, κατηγορήθηκε ότι προκάλεσε τέσσερις πυρκαγιές στη βορειοανατολική Αττική στις 11 Αυγούστου, την ημέρα της πυρκαγιάς που εξαπλώθηκε τόσο γρήγορα στα προάστια της Αθήνας λόγω των εξαιρετικά δύσκολων καιρικών συνθηκών. Σύμφωνα με την πυροσβεστική, το άτομο πιστεύεται ότι έβαλε σκόπιμα τις φωτιές σε δασική περιοχή.