Βιολογικό σουσάμι και ταχίνι υψηλής διατροφικής αξίας


Μια οικογενειακή επιχείρηση αξιοποίησε ένα τοπικό προϊόν το οποίο ταξιδεύει στο εξωτερικό σε τιμές ανάλογες της ποιότητας του.
Στα Βρυσικά Διδυμοτείχου ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Δημήτρης Σταματάκης διαπιστώνει πως η επιμονή και η εργασία αποδίδουν καρπούς και χρήμα.
Ο Θανάσης Πολυζωίδης, ιδιοκτήτης της επιχείρησης, έχει εντρυφήσει στο αντικείμενο με την προσήλωση επιστήμονα. Άλλωστε τίποτε δεν προκύπτει τυχαία. Ακολουθεί τρείς καινοτομίες. Ο τοπικός σπόρος, από ποικιλία του Έβρου με κορυφαία οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, προτού συνθλιβεί μπαίνει σε διαδικασία φυτρώματος για να ελευθερώσει όλα τα θρεπτικά συστατικά, δουλεύεται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, για να παραμείνουν ζωντανά τα ένζυμα του σπόρου και είναι το μοναδικό προϊόν διεθνώς με ετικέτα μηδενικής αφαλατοξίνης και σαλμονέλας, καθώς δεν είναι γνωστό, αλλά υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στο σουσάμι και στο ταχίνι, ειδικά με την σαλμονέλα. Η διαδικασία παρασκευής του ταχινιού δικαιολογεί και την τιμή του στα 100 ευρώ το κιλό.

Αυτά επιτυγχάνονται χάρη στις εγκαταστάσεις και τα μηχανήματα που διαθέτει η επιχείρηση, και τα οποία που σχεδίασε ο ίδιος ο κ. Πολυζωίδης. Μια τεχνογνωσία την οποία έφερε από Ινστιτούτο της Κορέας, όπου το σουσάμι είναι προϊόν που χρησιμοποιείται στην καθημερινή διατροφή.
«Είχα βαρεθεί να ακούω στα καφενεία ότι ο τόπος δεν μπορεί να παράγει, δεν έχει αξιόλογα προϊόντα, ότι είμαστε μακριά από τα κέντρα και απέδειξα ότι μπορούμε να παράγουμε προϊόντα που μπορούν να σταθούν σε παγκόσμιο επίπεδο», τονίζει ο κ. Πολυζωϊδης.

Το προϊόν εξάγεται κυρίως στην ευρωπαϊκή και αμερικανική αγορά, ενώ προσπαθούν να επεκταθούν στις αραβικές χώρες της Μ. Ανατολής, όπου το ταχίνι είναι βασικό προϊόν. Ένα νέο προϊόν ετοιμάζεται από φύτρο σουσαμιού το οποίο προς το παρόν διακινείται μόνο στην Αμερική και είναι μοναδικό γιατί 25-30 γραμμάρια καλύπτει τις μισές ανάγκες σε βιταμίνη D που χρειάζεται ο οργανισμός ημερησίως. «Η συγκεκριμένη τοπική ποικιλία μπορεί να κάνει τρομερά πράγματα», όπως και όσοι αποφασίσουν να ασχοληθούν παλιές ποικιλίες για να δημιουργήσουν νέα προϊόντα.
www.ertnews.gr
Ποια είναι η αντίδρασή σας;






