Β. Κοψαχείλης στο Πρώτο: Ζούμε την εποχή της γεω-επιχειρηματικότητας (audio)

Τη διεθνή επικαιρότητα μετά την εκλογή του 47ου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ κλήθηκε να σχολιάσει μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, ο Βασίλης Κοψαχείλης, διεθνολόγος και γεωστρατηγικός αναλυτής. Επιχειρηματίες που ήδη διαθέτουν οικονομική δύναμη θέλουν να επιβάλλουν την άποψή τους στα κράτη ... Περισσότερα www.ertnews.gr

Ιαν 23, 2025 - 15:00
 0  19
Β. Κοψαχείλης στο Πρώτο: Ζούμε την εποχή της γεω-επιχειρηματικότητας (audio)
Kocaxeilis

Τη διεθνή επικαιρότητα μετά την εκλογή του 47ου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ κλήθηκε να σχολιάσει μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, ο Βασίλης Κοψαχείλης, διεθνολόγος και γεωστρατηγικός αναλυτής.

Επιχειρηματίες που ήδη διαθέτουν οικονομική δύναμη θέλουν να επιβάλλουν την άποψή τους στα κράτη και στον κόσμο – Ταυτόχρονα όμως, έχουν και μια μεγάλη ιδέα, μια αντίληψη που θέλουν επίσης να την επιβάλλουν – Συχνά αλλάζουν και την πορεία της ιστορίας

Παραχωρώντας συνέντευξη στο ραδιόφωνο του Πρώτου Προγράμματος της ΕΡΤ, ο διεθνολόγος και γεωστρατηγικός αναλυτής υπογράμμισε «Πράγματι τώρα με την νέα προεδρία του κ. Τραμπ έχουμε επίσης επανεμφάνιση αυτού του φαινομένου μέσα από το πρόσωπο και τη συμμετοχή του Έλον Μασκ στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Οι υπόλοιποι επιχειρηματίες του χώρου της τεχνολογίας δεν μπαίνουν στην κατηγορία των γεω-επιχειρηματιών. Μόνον ο Έλον Μασκ είναι αυτός ο οποίος μπαίνει σε αυτή την κατηγορία. Διότι, εκτός από το ότι είναι ένας επιχειρηματίας με πολύ μεγάλη επιφάνεια αλλά και το γεγονός ότι κατάφερε να μπει και να έχει θεσμικό ρόλο πλέον στη νέα κυβέρνηση Τραμπ, έχει επίσης και άποψη, δηλαδή έχει και μια μεγάλη ιδέα για τον κόσμο (…)».

Και συμπλήρωσε «Μιλάμε για επιχειρηματίες που ήδη έχουν την οικονομική δύναμη, όμως έχουν και μια μεγάλη ιδέα, ας το πούμε έτσι, αντίληψη που θέλουν να επιβάλουν ως πολιτική νόρμα. Τέτοια περίπτωση, για παράδειγμα, ήταν και ο Σόρος, όπου φυσικά για τέσσερις δεκαετίες όχι μόνο εξυπηρέτησε την γενικότερη ατζέντα των Ηνωμένων Πολιτειών στην πτώση των καθεστώτων του υπαρκτού σοσιαλισμού, αλλά στην συνέχεια μίλησε για ανοιχτή κοινωνία, για φιλελευθεροποίηση, κάτι το οποίο εξελίχθηκε σε αυτό το οποίο σήμερα ονομάζουμε woke ατζέντα (…)».

Ενώ τέλος, ο κ. Κοψαχείλης κατέληξε στο εξής συμπέρασμα «Πίσω από τους επιχειρηματίες δεν υπάρχει τίποτα το ιδεολογικό, διότι βλέπω την κοινωνία να μοιράζεται, να δημιουργούνται ξέρετε αντιπαλότητες ιδεολογικές και δεν ξέρω εγώ τι άλλο. Πίσω λοιπόν, από τους επιχειρηματίες δεν υπάρχει τίποτα το ιδεολογικό. Βλέπουν ένα κενό στην αγορά της κοινωνίας και ανεξάρτητα από το αν το πιστεύουν οι ίδιοι ή όχι, έρχονται, το ιδιοποιούνται, το ενσωματώνουν στη δική τους την ατζέντα και βγαίνουν με αυτό σημαία για να λανσάρουν τη δική τους δυναμική. Η κυριαρχία είναι αυτό που τους ενδιαφέρει. Απλά γνωρίζουν καλά ότι αυτόν τον αγώνα, αν μου επιτρέπετε. Και γι’ αυτό ακριβώς τους λέμε και γεω-επιχειρηματίες που μπαίνουν πια στον κεντρικό πυρήνα της πολιτικής. Εκμεταλλεύονται μια ιδέα και την κάνουν σημαία. Ξέρουν ότι αυτή πουλάει σε μεγάλη μερίδα του κόσμου. Ο απώτερος σκοπός τους είναι η κυριαρχία. Αλλά γιατί το κάνουν και θέλουν τον κόσμο; Όποιος από την πολιτική πάει να τους δημιουργήσει πρόβλημα, θα βρει απέναντί του όχι μόνο τους ίδιους τους επιχειρηματίες και τα λεφτά τους, αλλά και μια μεγάλη μάζα της κοινωνίας. Και όσον αφορά το διαδίκτυο, όχι μόνο ελέγχει την πολιτική με την έννοια ότι ελέγχει τη κοινωνία, αλλά ελέγχει πλέον και την παγκόσμια οικονομία. Επομένως, το διαδίκτυο πλέον ελέγχει σχεδόν τα πάντα, την καθημερινότητα της ζωής μας (…)».

www.ertnews.gr